ИКОНОМИКА

Най- добрият начин за определяне на цените е това да става в резултат на естествените пазарни механизми

Публикувано от accountantbg on Нед., 05/13/2018 - 07:50

Според Министерство на транспорта нормативното въвеждане на минимални цени на база на себестойността на услугите, предлагани в хотелите, ще окаже положително въздействие върху пазара, като го предпази от дъмпингови практики, които обикновено са свързани със съкращаване на част от услугите или понижаване на качеството им. По този начин хотелите от по-ниска категория няма да бъдат принуждавани да предлагат цени под реалната им себестойност и ще им даде възможност да реинвестират печалбата в по-квалифициран персонал, както и в по-голямо разнообразие и по-високо качество на услугите.

25 милиарда лева преки финансови загуби на средства

Публикувано от accountantbg on Ср., 05/09/2018 - 07:55

Васил Велев председателят на Асоциацията на индустриалния капитал - Другият удар върху трудовия пазар са емигрантските процеси. България е загубила повече от един милион и триста хиляди свои граждани. Според него 30 процента от тях са висшисти и 50 процента среднисти, по консервативна оценка, което е довело до 25 милиарда лева преки финансови загуби на средства, които държавата и данъкоплатците са похарчили за обучението на млади хора. А непреките загуби за българската икономика са много по-големи.

Недостигът на квалифицирани кадри – основно предизвикателство пред германския бизнес у нас

Публикувано от accountantbg on Пет., 05/04/2018 - 19:57

Недостигът на квалифицирани кадри е основно предизвикателство пред германския бизнес у нас - това сочат резултатите от тазгодишната анкета за бизнес средата в България, която Германо-Българската индустриално-търговска камара провежда ежегодно сред своите членове от 2005 г. насам.

Изтича срокът за подаване на декларацията за облагане на доходите на физическите лица

Публикувано от accountantbg on Пет., 04/27/2018 - 12:42

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април 2018 г. Дотогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне. Декларациите могат да се изпратят по Интернет с ПИК или електронен подпис, както и да се подадат по пощата, с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти в НАП.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Декларацияята по чл. 38, ал. 9, т. 2 трябва да се подаде до 31 март на 2018 г.

Публикувано от accountantbg on Съб., 03/03/2018 - 14:45

Предприятия, които не са осъществявали дейност през 2017 г. нямат задължение да публикуват в Търговския регистър. Това обстоятелство се декларира с декларация, която се публикува в търговския регистър в срок до 31 март на 2018 г.

Декларацияята по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството може да се представи за обявяване със заявление по образец съгласно приложение Г2 или Г1 от Наредба № 1 за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението се прилагат:

Бил Гейтс смята, че богати хора като него трябва да плащат значително по-високи данъци

Публикувано от accountantbg on Вт., 02/20/2018 - 07:58

Милиардерът съосновател на Microsoft Бил Гейтс заяви в ефира на CNN, че богати хора, като него трябва да плащат значително по-високи данъци. Гейтс, който притежава активи стойност над 90 млрд. долара, каза, че независимо от факта, че е "платил над $ 10 милиарда данъци, което е повече от всеки друг, независимо от това правителството трябва да изисква хората в моето положение да плащат значително по-високи данъци ". Бил Гейтс е вторият по богатство в света след основателя на Amazon Джеф Безос.

Резултатът - затварят малки фирми, напуска квалифицираният труд

Публикувано от accountantbg on Вт., 01/30/2018 - 16:08

Радан Кънев "Една, меко казано, спорна социалистическа политика.
Именно поради нея - т.е умишлено! - в България цялата данъчна, осигурителна и административна тежест се стоварва върху малкия бизнес и квалифицираните работници със средни доходи (високите са облагодетелствани от плоския данък и осигурителния максимум).

Резултатът - затварят малки фирми, напуска квалифицираният труд. Тези, които носят риска и тези, които са учили и са се квалифицирали, получават колкото тези, които не са...
Благодарете на Горанов..."

Фирмите подават декларация за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2017 г., ако са удържали авансов данък

Публикувано от accountantbg on Вт., 01/30/2018 - 08:58

До края на януари 2018 г. предприятията и самоосигуряващи се лица, които през четвъртото тримесечие на 2017 година са платили на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения, наем или доходи от други източници по чл. 35 от ЗДДФЛ и са удържали авансов данък върху тези доходи, трябва да подадат декларация за дължими данъци (образец 4001) по чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 201 от ЗКПО.

Настояваме парите на столичани да се обслужват от водещи банки с добра репутация

Публикувано от accountantbg on Пон., 01/29/2018 - 17:46

След мътната приватизация на Общинска банка, продадена на безценица на съмнителния бизнесмен Георги Самуилов, въпросът къде ще бъдат парите на софиянци, е от ключово значение.

При приемането на бюджета на столицата за 2018 г., общинският съвет, доминиран от ГЕРБ, прие решение, което нарушава нормалните правила и политики за управление на риска на парите на общината и на общинските фирми.

Преди малко в комисия в Народното събрание са гласувани промени в Закона за трудовата миграция

Публикувано от accountantbg on Вт., 01/25/2018 - 09:14

Даниела Пенкова "И докато ние, българите, за пореден път се оказахме най-умните, най-хитрите, най-способните "да виждаме подводни камъни" (но само там, където ги няма) и докато българската УЖ лява партия призовава за референдуми по един тоооолкова важен проблем за обществото, ето какво става в парламента: