ИКОНОМИКА

Пропуска се златна възможност за намаляване цената на газа с над 40%

Мартин Димитров "Радев и Герджиков, не е толкова страшно България да защити своя интерес пред Газпром. Времето изтича.

От 01.04.2017 г. влизат в сила измененията в Наредба №5

От 01.04.2017 г. влизат в сила измененията в Наредба №5 от 29 декември 2002г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл.62, ал.5 от Кодекса на труда (КТ), публикувана в „Държавен вестник“ бр.23/2017г. Промените основно са свързани със задължение за посочване в подаваните уведомления на код по ЕКАТТЕ на населеното място, където е работното място на наетото лице.

Новите спецификации и програмен продукт „Трудови договори“, както и подробна информация за приетите изменения в Наредбата са публикувани на официалната интернет страница на НАП.

Наливането на пари в пробита кофа не носи резултат

От фейсбук профила на икономистът Георги Ангелов
"Години наред ни обясняваха, че здравеопазването е "недофинансирано" и затова е зле. Години наред увеличаваме и увеличаваме разходите за здравеопазване и стигнахме до сегашното положение: Според Евростат имаме най-големи здравни разходи от всички нови страни членки на ЕС - повече от Чехия, повече от Унгария, повече от Полша, повече от балтийските страни, повече от Хърватия, дори повече от Гърция и Кипър.

ДПС и руски факс провалили сделката за „Булгартабак”

Отстраняването на Лидия Шулева и настоящият служебен премиер Огнян Герджиков е свързано изцяло с приватизацията на „Булгартабак”, това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившия вицепремиер Л. Шулева. „Беше определено да се продадат фабриките в София и Благоевград. От първоначална цена от 180 млв. с British American Tobacco постигнахме споразумение за 250 млн. лв. После „Булгартабак” се приватизира срещу 100 млн. лв., тоест 2,5 пъти по-малко.

Фирмите подават декларация за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2016 г., ако са удържали авансов данък

Всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Декларацията – по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001), се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци.

Неперсонифицираните дружества, които имат регистриран по ДДС съдружник, също трябва да се регистрират по закона

За заварените случаи срокът изтича в края на януари

Новите подоходни декларации вече са достъпни в сайта на НАП

Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2016 г. вече са публикувани на сайта на НАП.

От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ТЪРСЕНЕ НА НЕФТ И ГАЗ В БЪЛГАРИЯ

Автор инженер Яко Барух – геолог проучвател

 

Перспективи за търсене на промишлени натрупвания на нефт и газ у нас има както в Северна България, така и в Южна България.

 

СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ

 

10 офиса на НАП с нови сметки от 1 ноември

Десет териториални структури на НАП ще имат нови банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски от 1 ноември 2016 г. Става въпрос за офисите на НАП в Бургас, Разград, Търговище, Шумен, Видин, Враца, Пазарджик, Хасково, Благоевград и София област.

От 1 ноември всички плащания от дружества, регистрирани на територията на тези офиси, както и от физически лица с постоянен адрес там, трябва да стават по новите сметки.

В случай на превод по закрита банкова сметка на НАП, наредените средства ще бъдат върнати на платеца от неговия доставчик на платежни услуги.

Утре е последния ден в който всички търговци трябва да публикуват финансовите си отчети за 2015 г.

Утре (30 юни) е последния ден в който всички търговци по смисъла на Търговския закон трябва да заявяват за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър своя годишен финансов отчет (ГФО) за 2015 г. В същия срок останалите предприятия трябва да публикуват финансовия си отчет чрез икономическо издание или чрез интернет .

Бюджетните предприятия и eдноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит, не публикуват финансов отчет.

Търговците без дейност също са задължени да публикуване в търговския регистър ГФО до 30.06.2016 г.

Публикувате на годишен финансов отчет (ГФО) за 2015 г

Съгласно новия Закон за счетоводството, до края на юни 2016 г. всички търговци по смисъла на Търговския закон трябва да заявяват за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър своя годишен финансов отчет (ГФО) за 2015 г. В същия срок останалите предприятия трябва да публикуват финансовия си отчет чрез икономическо издание или чрез интернет. Бюджетните предприятия и eдноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит, не публикуват финансов отчет.

От окончателен доклад за Корпоративна търговска банка АД (в несъстоятелност)

Както Глас Индъстри, така и Болкан Глас имат кредити, който не са изплатени на КТБ, на обща стойност BGN 215.3 милиона. Резултатите от нашето проследяване показват, че КТБ са финансирали инвестициите в Сръбска фабрика за стъкло, която е докладвала загуби в своите финансови отчети за всички години поне от 2008 г. Компанията продължава да се сблъсква с финансови затруднения в следствие на скорошни доклади в пресата, че дължи 20 млн. евро в неплатени сметки за газ.

Коректните „пускат кепенците“

Може би ви е направило впечатление, че през последната година се появи една фирма, която издава сертификат "Коректна фирма". През последните месеци дори нейни реклами вървяха по националните телевизии. Срещу 77,52 лв с ДДС, получавате абсолютно безплатно сертификат, че сте "Коректна фирма". Още в началото на дейността им във форума на lex.bg един потребител беше попитал как точно са решили, че тяхната фирма е коректна.

Два дни до крайния срок, в който юридическите лица трябва да подадат годишните си декларации

Остават два работни дни – до 31 март, до крайния срок, в който фирмите трябва да подадат годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци.

Тези от тях, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2016 г.

Бойко Борисов разпореди прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на Автомагистрала „Хемус”

Министърът на финансите Владислав Горанов отправи искане до Alixpartners Services UK LLP за съгласие от тяхна страна да бъде оповестен изготвеният от компанията доклад за активите на „Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност.

Международната компания беше наета през юни 2015 г. и ангажирана от синдиците на „Корпоративна търговска банка" АД (н), за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им.

Деклариране на ДДС при ползване на служебни активи за лични нужди

Данъчно задължените лица, регистрирани по ЗДДС, които използват стока, включена в стопанските им активи, и за лични нужди, могат да ползват следните алтернативни правни възможности:

1) да не приспадат данъчен кредит за стоката и за съпътстващите ползването й разходи и да не начисляват данък за доставката за лични нужди, или

ДДС при ползване на служебни активи за лични нужди се декларира до 14 февруари

До 14 февруари регистрираните по ДДС компании трябва да декларират данъка за ползваните за лични нужди служебни активи с подаване на месечната справка декларация и дневниците за покупки и продажби пред НАП. Указанието за прилагането на този режим ще бъде изпратено на всяка фирма, която е част от ДДС системата.

Затруднения в достъпа до сайта на НАП

Уважаеми клиенти,

Заради продължаващи хакерски атаки срещу сайтове на държавни институции е възможно прекъсване на достъпа до интернет страницата на НАП. Молим да ни извините за причиненото неудобството.

Съвместни екипи на Министерството на финансите и приходните агенции работят непрекъснато за справяне със създадената ситуация, като полагаме всички усилия във възможно най-кратък срок работоспособността на системите да бъде възстановена.

Нов ред за подаване на докумeнти за изплащане на паричните обезщетения

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от началото на следващата година се въвежда нов ред и начин за представяне на документите за изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване по електронен път.

Новият ред е регламентиран в Наредба за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (обн. ДВ, бр. 57 от 2015 г.), която влиза в сила от 1 януари 2016 г.

Лидерите на страната са тия, които определят политиката

Снощи на референдум в Гърция, гръцкия народ беше попитан дали иска да стяга коланите си и да живее по-бедно или иска да живее охолно и спокойно. Предполагам, че никого не са го изненадали резултати от проведения в неделя гръцки референдум. 61,31 % от гръцките граждани на страната са отговорили, че искат да живеят по-добре и да се върне стандарта им от преди 5 години. Те категорично отказаха планът за споразумение, представен от ЕК, ЕЦБ и МВФ. Гърците казаха „не“ на шантажа, който международните кредитори упражняват върху страна им и „да“ на европейската демокрация.

НОИ и НАП интегрират системите си за електронно обслужване

На 30 юни 2015 г. Националният осигурителен институт (НОИ) и Национална агенция за приходите (НАП) подписаха споразумение за взаимодействие при осигуряването на достъп до електронни административни услуги. С документа се регламентира реда и начина за електронна свързаност между двете институции, което ще даде възможност за осъществяване на интеграцията на персоналните кодове на НОИ и НАП. По този начин осигурените лица, които имат 12-цифрен персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, ще могат да достъпват справочните услуги и от информационната система на НОИ.

Минималната работна заплата става 380 лева

От днес минималната работна заплата става 380 лева. Това е повторно увеличение на минималната заплата през тази година, след като от 1 януари тя се вдигна от 340 на 360 лв. Чистия доход след удръжките на осигуровките и данъците от днес ще е с 16 лева по-голям и ще достигне 298 лева.

Пенсиите се увеличават с около 2%. Таванът на пенсиите скача на 910 лева. Близо 11,2 хиляди пенсионери в България ще се възползват от увеличението на прага. Но около 33,5 хиляди пенсионери ще продължат да бъдат над тавана и няма да могат да получават реалните си пенсии.

Държавния дълг и съотношение държавен дълг/БВП

На фона на задълбочаващата се дългова криза в Гърция и постоянните сравнения на България с нея, да погледнем една извадка какъв е бил държавния дълг и съотношение държавен дълг/БВП (брутен вътрешен продукт) през последните години

Страници

Subscribe to RSS - ИКОНОМИКА