ИКОНОМИКА

10 офиса на НАП с нови банкови сметки от 1 август

10 офиса на НАП ще имат нови банкови сметки за плащане на данъци, осигуровки и други публични вземания от 1 август 2018 г. Промяната се налага заради вливането на СИБАНК в Обединена българска банка, в които приходната администрация е поддържала сметки досега.

По новите сметки ще се нареждат плащания от граждани и юридически лица с регистрация във всички офиси на НАП в град София, включително регистрираните в „Средни данъкоплатци и осигурители“, както и офисите  София-област, Габрово, Добрич, Кърджали, Монтана, Перник, Русе, Стара Загора и Ямбол.

accountantbg Вт., 07/31/2018 - 15:05
Войната на Тръмп

Класическият сценарий в комедийните филми е как малката лъжа в началото изисква все по-големи лъжи, за да се запази измамата, докато цялата измама се срине.

Именно това започва да се вижда в търговската политика на президента Тръмп. Първо, Тръмп каза, че търговските му войни ще бъдат "лесни за спечелване" и започна търговските си войни, с тарифи върху вноса на стомана и алуминий и някои стоки внос от Китай.

accountantbg Ср., 07/25/2018 - 14:32
Тръмп трябва да купи Харли Дейвидсън

В отговор на митата наложени от Доналд Тръмп Европейския съюз реши да обложи с мита някои американски вносни стоки сред които легендарната марка мотоциклети „Харли-Дейвидсън". Компанията „Харли Дейвидсън“ реши да премести част от производството си в чужбина, за да избегне европейските мита. Компанията обяви, че е взела решението си след напускането на Транстихоокеанското партньорство между САЩ и редица азиатски и американски държави, Австралия и Нова Зеландия. Това е пряк отговор на протекционистките действия на Тръмп.

accountantbg Вт., 06/28/2018 - 08:27
Брутният вътрешен продукт на България е нарастнал с 3,6%

Брутният вътрешен продукт на България е нарастнал през първото тримесечие на 2018 година с 3,6% на годишна база, като икономическият растеж на нашата страна е по-висок от средноевропейския, по данни на Евростат. БВП на Европейския съюз се повиши с 0,4% спрямо последните три месеца на 2017 година.

Най-голям икономически растеж на тримесечна база през първото тримесечие на годината отчита Латвия (1,6%), Полша (1,6%), Унгария (с 1,2%) и Финландия (с 1,2%). България отчита икономически растеж на тримесечна база през първото тримесечие на годината 0,9%.

accountantbg Вт., 06/07/2018 - 18:16
Най- добрият начин за определяне на цените е това да става в резултат на естествените пазарни механизми

Според Министерство на транспорта нормативното въвеждане на минимални цени на база на себестойността на услугите, предлагани в хотелите, ще окаже положително въздействие върху пазара, като го предпази от дъмпингови практики, които обикновено са свързани със съкращаване на част от услугите или понижаване на качеството им. По този начин хотелите от по-ниска категория няма да бъдат принуждавани да предлагат цени под реалната им себестойност и ще им даде възможност да реинвестират печалбата в по-квалифициран персонал, както и в по-голямо разнообразие и по-високо качество на услугите.

accountantbg Нед., 05/13/2018 - 07:50
25 милиарда лева преки финансови загуби на средства

Васил Велев председателят на Асоциацията на индустриалния капитал - Другият удар върху трудовия пазар са емигрантските процеси. България е загубила повече от един милион и триста хиляди свои граждани. Според него 30 процента от тях са висшисти и 50 процента среднисти, по консервативна оценка, което е довело до 25 милиарда лева преки финансови загуби на средства, които държавата и данъкоплатците са похарчили за обучението на млади хора. А непреките загуби за българската икономика са много по-големи.

accountantbg Ср., 05/09/2018 - 07:55
Недостигът на квалифицирани кадри – основно предизвикателство пред германския бизнес у нас

Недостигът на квалифицирани кадри е основно предизвикателство пред германския бизнес у нас - това сочат резултатите от тазгодишната анкета за бизнес средата в България, която Германо-Българската индустриално-търговска камара провежда ежегодно сред своите членове от 2005 г. насам.

accountantbg Пет., 05/04/2018 - 19:57
Изтича срокът за подаване на декларацията за облагане на доходите на физическите лица

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април 2018 г. Дотогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне. Декларациите могат да се изпратят по Интернет с ПИК или електронен подпис, както и да се подадат по пощата, с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти в НАП.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

accountantbg Пет., 04/27/2018 - 12:42
Декларацияята по чл. 38, ал. 9, т. 2 трябва да се подаде до 31 март на 2018 г.

Предприятия, които не са осъществявали дейност през 2017 г. нямат задължение да публикуват в Търговския регистър. Това обстоятелство се декларира с декларация, която се публикува в търговския регистър в срок до 31 март на 2018 г.

Декларацияята по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството може да се представи за обявяване със заявление по образец съгласно приложение Г2 или Г1 от Наредба № 1 за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението се прилагат:

accountantbg Съб., 03/03/2018 - 14:45
Бил Гейтс смята, че богати хора като него трябва да плащат значително по-високи данъци

Милиардерът съосновател на Microsoft Бил Гейтс заяви в ефира на CNN, че богати хора, като него трябва да плащат значително по-високи данъци. Гейтс, който притежава активи стойност над 90 млрд. долара, каза, че независимо от факта, че е "платил над $ 10 милиарда данъци, което е повече от всеки друг, независимо от това правителството трябва да изисква хората в моето положение да плащат значително по-високи данъци ". Бил Гейтс е вторият по богатство в света след основателя на Amazon Джеф Безос.

accountantbg Вт., 02/20/2018 - 07:58