"Най-великата доблест не е в това никога да не паднеш, а да се изправиш всеки път, когато паднеш."

Съюзът на издателите в България (СИБ) разпространи декларация по повод заплахите, отправени от главния прокурор Сотир Цацаров към издателя на вестник "Сега" Сашо Дончев и пълното мълчание на институциите по най-големия скандал, свързан с натиск върху независима медия.

Героят на Оруел знаеше, че ако иска да скрие една тайна, трябва да я скрие от себе си. Днес обаче унизеното положение на българските медии не може да се скрие, а кристализира ясно в индекса за свобода на словото, демонстрирайки на нашето европейско семейство, а и на целия свят, компрометираната журналистическа професия в България, ерозирала не само от пренебрегване и цензура, но и от умишлените атаки и репресии, на които не успяваме да дадем колективен отпор.

Съюзът на издателите в България е поставил за своя основна цел защитата на независимостта на българските печатни и интернет медии. Доколкото свободата е невъзможна без авторитет, както и авторитетът; без свобода, вярваме, че наше призвание е да дадем възможност да израсне поколение с нови идеали, за което откровеният цинизъм на натиска върху издателя на вестник "Сега" ще бъде дълбоко неприемлив.

Запасът от аналози на порочните практики за...