ОБЩЕСТВО

Призив до президента

Уважаеми господин Президент,

Уважаеми господа държавници,

От името на над хиляда свободни граждани, активно участвали в Марша за европейско правосъдие на 23-ти май, Инициатива „Правосъдие за всеки“ ви адресира с призив да включите в дневния ред на предстоящия на 30 май 2017 г. Консултативен съвет за национална сигурност точка за обсъждане на:

„Тревожното състоянието на съдебната система и съмненията за нарушаване на нейната независимост, във връзка с нерегламентираните контакти на висши магистрати, като елемент и заплаха за националната сигурност.“

"Каварна рок фест" няма да се провежда тази година

По този повод политолога Огнян Минчев написа във фейсбук профила си "Има един персонаж, който е с най-големи шансове да затрие окончателно България и българите. Това е ТЪПОТО КОПЕЛЕ. Това същество е готово да върви срещу всякаква логика, срещу всякакъв интерес и здрав разум, само и само да обслужи ината си, омразата си и да си направи кефа като развали работата на някой друг - "айде да видим, няма пък..." Съгласен съм, че борбата с рока е стар приоритет на партията, която представлява др. С.

Има неква форма на дебилизъм

Теодор Михайлов "Толкова е трогателно неколко дни да чета кремълски подлоги, как Путин не е казал това, което е казал, а съвсем друго, сякаш човекът не се изразява правилно и има неква форма на дебилизъм, че има нужда от експертно разяснение. Също е трогателно, че наричайки същият този васал на Кремъл - ботоксово джудже и прост кагебист, некви хора скачат като ощипани, все едно си обидил Христос в църквата. Ама моля ви се, стегнете се, живеем в свободна страна, можем да имаме мнение за всеки и всичко. Както и вие, разбира се, щото сепак на нещо трябва да се подиграваме.

Днес е Родос, днес трябва да скочим

Христо Иванов бивш министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов подал си оставката заради несъгласие с политиката на правителството. Днес коментар във Фейсбук :

Един забавен щрих от този вот

Боян Юруков "Общото събрание на следователите вчера е избрало единствения кандидат (и заместник на Царцаров) за мястото във ВСС. Нищо неочаквано. 275 гласа са подадени през интернет, 62 - с хартиена бюлетина. От електронните 29 гласа са били невалидни.

Представям си Ал Капоне гост в чикагската "Събеседник по желание"!

Доц. д-р Николай Слатински във фейсбук "И след като някога, когато имах възможност да чета различни полицейски сведения и сводки, сега научавам, че един от техните най-нашумели герои дава интервю пред национална медия!

А ние после ще четем лекции за национална сигурност и обществен ред на студентите. Направо се питам вече защо най-добрите сред тях още учат тук, а не там, където подобни неща са невъзможни...

Представям си Ал Капоне гост в чикагската "Събеседник по желание"!

Това е гениална идея!

Недосегаемостта на главния прокурор в един момент трябва да бъде преустановена

"ЦУМ гейт показа наистина, че нямаме истинска съдебна реформа. Защото ако имахме такава, нямаше да има този казус "ЦУМ гейт" - щяхме да имаме разследващ орган, който да разследва данни за извършено престъпление." Това обяви в предаването „Лице в лице” по БТВ председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Този проблем ще остане и след нас, ако няма решение

„Друга важна тема е отговорността на главния прокурор. Не става ясно как ще се реализира наказателна отговорност от него и кой орган ще разследва отговорността му” каза в предаването „Събуди се” Лозан Панов, председател на ВКС.

Попитан има ли да дели нещо с главния прокурор Сотир Цацаров, Панов отговори, че това не е личностен проблем. „Такива проблеми са съществували и между предходни председатели на Върховния съд и главния прокурор. Този проблем ще остане и след нас, ако няма решение”

Те ще бъдат по-скоро безконфликтни

За мен е очевидно, че темата за конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена. Да кажем, че без реформа в прокуратурата такава в дълбочина не може да се случи. Дадох примери с различни казуси в миналото, които коментирахме заедно - Костинброд, подслушването на премиера в дома му КТБ, ЦУМ-гейт, които сочат на това, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на отговорност. Всякаква мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието.

По никакъв начин да не се обслужват политически партии

Днес премиерът Бойко Борисов след срещата с Лозан Панов каза, че: "По всички теми на съдебната система може да се разчита на мен, но по никакъв начин да не се обслужват политически партии. Които, повтарям, със своята маломерност, с това, че не успяха да влязат в парламента, просто пречат дори и на съдиите да постигнат най-доброто, което може системата да направи"

Как се прави истинска промяна в съдебната система

По време на телевизионен дебат преди изборите президента Румен Радев заяви за необходимоста от съдебна реформа и с обеща, че ще посети Румъния, за да “види как се прави истинска промяна в съдебната система“. Той изтъкна, че това е причината съседката ни да ни изпреварва във всякакво отношение. След като БСП се разграничиха от тези изказвания Президента Радев каза, че „Не се отмятам от думите си – ще отида в Румъния и ще поканя представители на Националната антикорупционна дирекция на Румъния.

Не съм се уплашил....

"В България ние също си имаме своето министерство на Народното просвещение и пропаганда по Гьобелсов модел – който завоалира и скрива недостатъците на управлението и го прави с парите от джоба на българския данъкоплатец. Това са медиите на Делян Пеевски и еквивалент на Гьобелс за мен е Делян Пеевски.” Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в студиото на „Тази събота"

Когато се разобличават недостатъците на властта, цялата машина с лъжи, клевети и пропаганда се стоварва върху този, който го прави. Това се прави, за да мога аз да замълча.

Дори не беше мащеха, която не го обича

Доц. д-р Николай Слатински във фейсбук"Преди малко ми писа моя студентка отпреди 2-3 години, а може и повече - времето при мен напоследък нещо започна да препуска все по-бързо, уви.
Отдавна не ми бе писала, помня, че й бях давал препоръка за университета, в който учи. С удоволствие давам препоръки на талантливи млади българи, друго ако не мога да направя за тях, поне СиВи-то ми поради стечението на обстоятелствата тежи. И още никой не ме е подвел.

Та тази студентка е останала там, бори се, решила е да пише докторска дисертация, разбира се, че ще я консултирам за някои неща.

За щастие, в България все още има журналисти и медии

Съюзът на издателите в България (СИБ) разпространи декларация по повод заплахите, отправени от главния прокурор Сотир Цацаров към издателя на вестник "Сега" Сашо Дончев и пълното мълчание на институциите по най-големия скандал, свързан с натиск върху независима медия.

Facebook публично призна, че платформата е използвана от правителствата, които искат да се манипулират общественото мнение

Facebook публично призна, че платформата е бил използван от правителствата, които искат да се манипулират общественото мнение в други страни - включително и по време на президентските избори в САЩ и Франция - и обеща да ограничи тези "информационни операции".

Главна прокуратура излезе с декларация, че по ушите на г-н Цацаров няма място за повече обеци

Ловно-рибарското дружество опроверга твърденията на Борисов, че цаца се лови с капан.
Главна прокуратура излезе с декларация, че по ушите на г-н Цацаров няма място за повече обеци след аферите Костинброд и КТБ. Затова за новата обеца-висулка от ЦУМ се търси друго подходящо място.
Според Борисов румънският модел се състои в това, сутрин да се събудиш и да си сигурен, че разследваният не си ти.
И накрая две логически задачи за най-съобразителните:

Дълбоката държава

Христо Иванов "Необходимо уточнение: цитатът, който коментирам по-долу, е от предишно героично заемане с енергетиката на Цацаров. Сега, по мои сметки, е третата подобна акция от началото на мандата му. Déjà vu...

Този разговор ще го водим ли?

Съдия Калин Калпакчиев "Въпросът, който се поставя в предложението и касае интерпретация на независимостта на съдиите, е пряко свързан с работата на ВСС и с дейността на всеки един съдия, пряко го касае и вълнува. Този разговор за независимостта няма как да го прекъснем по причини, че сме в кампания. Това си противоречи като теза. Не съм казал мнението си какво мисля за срещите си и познанствата със съдия Мирослава Тодорова и с бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Не случайно съм седнал на мястото на главния прокурор.

Не е патриотично да ни те дават да крадеш

Българските евродепутати Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Филиз Хюсменова от ДПС, Сергей Станишев от БСП и Ангел Джамбазки от ВМРО за пореден път призоваха за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Поводът бе дискусията вчера в Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент по поредния доклад по Механизма от януари 2017 г.

Бойко Борисов все едно говори за друг скандал

„Скандалът бива избутван много ловко към друга територия, а скандалът е за натиск върху една независима медия. Бих казал, че 100% става дума за това и прави чест на Сашо Дончев, че има куража да каже ясно, че такъв натиск е оказван“, това каза Иво Прокопиев, издател и член на Съюза на издателите, пред BiT по повод срещата на Сашо Дончев и Сотир Цацаров. Прокуратурата мачка заради редакционното им съдържание останалите 10-ина независими медии. Държавата е останала на "аварийно осветление", което идва само от тези медии.

Олигархията е форма на управление

Днес бъдещ премиер Бойко Борисов каза в Ямбол по повод разразилия се скандала - срещата на Сотир Цацаров със Сашо Дончев и Георги Гергов "Щото и сега с тези червени олигарси и всичко това, което направиха, прехвърлиха от болната на здравата глава проблема. Щото аз се надявам, че и главният прокурор, и всички ще обяснят и... Това и за главния прокурор е и една обица на ухото: че червените олигарси правят капани много често. Трябва много да се внимава с тях"

БЗНС отново призовава за оставката на главния прокурор

След публично оповестения скандал става ясно, че Сотир Цацаров не просто си позволява да се среща с представители на влиятелни бизнес кръгове, но и силово да оказва натиск върху медийния живот и то от позицията на човек, разполагащ с безконтролна власт.

И двете версии за проведения разговор – както на Дончев, така и на Цацаров – са скандални

„Да, България!“ настоява за оставката на главния прокурор и независимо съвместно разследване на неговите действия от европейски и български прокурори. Представители на ръководството на партията обявиха това на извънредна пресконференция по повод изявлението на председателя на една от работодателските организации Сашо Дончев, че е заплашван от главния прокурор на неофициална среща по време на предизборната кампания през март. Председателят на „Да, България!“ Христо Иванов нарече казуса „атентат срещу демокрацията в България“.

Имам много сериозни притеснения, тревоги от факта, че ние пропиляхме поредните 27 години от историята на България

Сашо Дончев в специално интервю за рубриката на журналистката Полина Паунова в предаването „еМисия България“ по телевизия BiT

Страници

Subscribe to RSS - ОБЩЕСТВО