ОБЩЕСТВО

Конституционализъм или покоряване на космоса?

Коментарът е от профила на Даниел Смилов във Фейсбук. "Конституционализмът е изискване за ограничена власт. Традиционно това ограничение се реализира чрез инструментите на правовата държава, човешките права и разделението на властите. Но освен формалните институционални ограничения, конституционализмът се състои и в поемането на ангажимент от страна на носителите на власт да се САМОограничават - да не я упражняват произволно, дори когато формални ограничения липсват. Този неписан принцип (конвенция) е всъщност и истинската гаранция за свободата на гражданите в конституционната държава.

Те представляват сблъсък на ценности

Обръщение
От Съюза на съдиите в България към народните представители от 44 - то Народно събрание относно предстоящия избор на членове на ВСС от парламентарната квота.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Война, в която бойните действия се водят на полето на неграмостгността

Огнян Димитров Минчев български политолог "Това е война - война, в която бойните действия се водят на полето на неграмостгността. Тези млади момчета и момичета не знаят нищо за Русия - вчера и днес. Те не познават историята на собствената си страна, когато бяхме управлявани от Москва. Те не знаят какво дължат на факта, че сме част от свободния свят. А най-безотговорни сме самите ние - които знаем с всичко това чрез преживяното в собствения ни живот.

Пари – Пропаганда – Пари прим

Проф. д-р Николай Слатински "По една от най-откровено работещите за агитация и пропаганда на властта телевизии напоително разказват за благотворителна акция на техните депутати, обявена от партията им за … надпартийна.
В тази благотворителна акция депутатите дарили дори лични средства. И макар акцията да е надпартийна, през целия репортаж говорещите непрекъснато подчертаваха, че иде реч за тяхната партия, за да не го забрави зрителят ни на секунда.

Няма значение дали ще е повече по Румънски, Италиански, Испански или Френски модел, а да е работещ и бързоефективен

Инициатива "Правосъдие за всеки"

Да видим какво имаме към момента

Божидар Божанов "Според Радев трябвало да има антокорупционен орган, за да се победи корупцията. Да, толкова е просто. Да видим какво имаме към момента:
БОРКОР (център за борба с корупцията), КОНПИ (комисия за отнемане на незаконно придобито имущество), КПУКИ (комисия за установяване на конфликти на интереси), Главен инспекторат към Министерски съвет, СЗА (Специализирано звено "Антикорупция" към прокуратурата).

"ЗА" ПРАВОТО ДА СЕ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ

Позиция на "Съюз на издателите в България"

"Във връзка с получилите публичност открити заплахи от страна на члена на Съвета за електронни медии – г-жа Бетина Жотева, към журналиста Къдринка Къдринова, по повод зададен въпрос, "Съюз на издателите в България" определя това поведение като изключително неприемливо и изразява категоричната си позиция в защита на свободата на словото и на правото на журналистите да задават въпроси.

Лошата новина е, че в момента се ползва от лаиците

Димитър Делчев "След маратона на Борисов и Захариева по телевизиите вчера и днес, разбрахме следното:
1. ГЕРБ пишат нов закон за борба с корупцията
2. Съдебната реформа е успешна и, разбирай, приключила, след като е въведен прекият избор на членове на ВСС

Всичко това единствено за поставяне на политици в зависимост

Христо Комарницки "Най-големият грях на Главния прокурор Сотир Цацаров е, че включи активно прокуратурата в политическите боричкания и игри. На този ще повдигне обвинение, на онзи ще поиска имунитета, на трети ще заведе дело, или някаква преписка - всичко това единствено за поставяне на политици в зависимост, в услуга на управляващите в момента, без никакъв реален резултат за обществото."

Ограничаване на плащанията в брой в Европа

С предложените и гласуваните промени на първо четене в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс се въвежда ограничаване на плащанията в брой ще до 1000 лева през 2019 годива. Да видим какви са практиките в някои други страни.
Исландия - няма лимит
Норвегия - без ограничения плащания в брой за закупуване на стоки. Въпреки това в случаите, когато се плаща за покупка на услуги от самостоятелно заети лица в брой надвишава 10,000 NOK (1078 евро)
Швеция - без ограничения в законодателството. Въпреки това могат да бъдат ограничени на договорна основа.

Да България

В последните няколко дни за пореден път Прокуратурата на Република България остро припомни на българското общество за неотложната необходимост от съдебна реформа и в частност – на реформа в прокуратурата.

Методи Лалов обжалва избора на членове на новия Висш съдебен съвет

Бившият председател на СРС Методи Лалов обжалва избора на членове на новия Висш съдебен съвет от съдийската квота, като по този начин иска да се провери електронната система за гласуване.

Системата на единоначалие в прокуратурата е част от проблема

„Ако това е така, което са написали експертите и което го твърдят от военно окръжната прокуратура, то всички ние можем всеки един момент да катастрофираме заради развити болтове. Аз ако съм на собствениците на Мерцедес ще уволня шефа на офиса в България. Каква по голяма реклама за фирмата която представляваш от това да напишат такова заключение... Остава един въпрос, колите на НСО са на специален режим, те излизат от гаража след проверка? За разлика от всеки от нас който си вади колата от гаража, от улицата, от където я е оставил.

Лозан Панов обяви, че се отказва от услугите на НСО

След като вчера прокуратурата обяви, че няма да образува досъдебно производство за инцидента, при който липсваха болтове от колата на НСО, днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви, че се отказва от услугите на НСО и вече ще се придвижва с коли на съда.

"За мен важният извод е, че транспортът, който би трябвало да е специализиран, професионален, не дава тези гаранции с оглед самото заключение на прокурорите. Саморазвиване на болт при пътуване при много завои, позволете да кажа, е малко странно като извод", каза Лозан Панов.

Този Лозан Панов много нагъл и много лъже!

В понеделник прокуратурата публикува постановление в което се констатира, че няма данни за умишлено повреждане на автомобила, а болтовете на лимузина "Мерцедес" S-класа са се развили сами при шофирането. Ето някои коментари по повод това постановление.

В.Капитал „Прокуратурата обвини "Мерцедес" за развитите болтове на колата на Лозан Панов“

Константин Павлов „Леле тия мерцедеси, много калпави бе. По времето на Бай Тошо използваха по-добри болтове“

Военноокръжна прокуратура отказа да образува досъдебно производство за инцидента с колата на Лозан Панов

Военноокръжна прокуратура - София отказа да образува досъдебно производство за инцидента с колата на Националната служба за охрана (НСО), ползвана от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Ако яйцето удари камъка

Проф. д-р Николай Слатински "При размножаването на все повече мракобеси, става все по-опасно за почтените хора.
Както се казва:
Ако яйцето удари камъка или ако камъкът удари яйцето, чупи се яйцето.
Точно така:
Ако почтеният човек се сблъска с мракобеса или мракобесът се сблъска с почтения човек, страда почтеният човек."

За да се върне - или за да остане един човек в България, той трябва да вижда перспектива за семейството си

Огнян Минчев "Защо има бедствено положение с работната сила в България, където условията за правене на бизнес не са лоши - всички основни видове данъци са по 10 на сто? Осигурителната тежест в процентно изражение е умерена в европейски контекст. Част сме от един много голям общ пазар, обхващащ над 500 млн. души с добри доходи. Обратната страна на медала е, че имаме висок данък "корупция" и мудна административна система. Не съм икономист, но ми се струва, че основен проблем, причиняващ обезлюдяване на трудовия пазар у нас е ниската цена на труда.

Ще борим административната тежест

Божидар Божанов "Днес по Дарик с Georgi Angelov и Latchezar Bogdanov разсъждавахме защо още няма електронно управление и как да преборим административната тежест. И моята теза беше, че има твърде много хора да бъдат обучени и твърде много процеси да бъдат променени (дори "изринати"), за да има нещо наистина работещо. Процесът все пак е започнал най-накрая, със създаването на Държавна агенция Електронно управление.
Ще дам два примера (единият от днес) за това защо още няма е-управление.

Неграмотно и икономически зависимо население

Трайчо Трайков "Театърът с мажоритарното гласуване приключи по очакван начин, но все пак: защо привържениците му постоянно твърдят, че така ще са по-важни личните качества на кандидатите? При всички разновидности на тези системи има свръх-представителство на две, максимум три големи партии, каквито и качества да имат кандидатите на останалите. Вижте Обединеното кралство, Франция. Дори и в България на изборите за НС през 2009 г мажоритарните мандати бяха спечелени само от ГЕРБ и ДПС в съотношение 86%/14%.

Мили семейни картинки във "висшето образование"

Вчера студентът от УНСС, който сигнализирал за нередности на писмен изпит бе наказан от ръководството на учебното заведение. Академичният съвет е решил да му наложи последно предупреждение за отстраняване с мотива, че е уронил престижа на университета, след като разкри как преподавател пише тройки, без реално да изпитва.

ОТВОРЕНО ПИСМО

Повече от година продължава медийна кампания в няколко издания, насочена срещу отделни съдии, ръководствата на определени съдилища и Съюза на съдиите в България. Началото на тази кампания беше поставено при започването на законодателната реформа за промяна на устройството на Висшия съдебен съвет, като освен усилията в тази насока, прицел на медийните атаки на същите издания станаха и председателят на Върховния касационен съд и ръководствата на Софийски градски съд и Софийски районен съд.

Българската политология е малко по-добра от българската политика

Огнян Минчев "На практика всичко е възможно да се случи в човешкото съзнание, дори и най-необяснимото. Валери Найденов е ерудиран, логичен и много интелигентен човек, от когото можеш да научиш много. Освен ... когато става дума за мажоритарна избирателна система. Тук аргументите стават без значение, аргументи се намират навсякъде и на всяка цена. Ето текста по-долу. Писан е на 14 юни - т.е. след парламентарните избори във Франция, където Е. Макрон и неговото движение взеха 32 на сто от гласовете и ... 80 на сто от депутатските места в Националното събрание.

Страници

Subscribe to RSS - ОБЩЕСТВО