ОБЩЕСТВО

Становище на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на Република България

Публикувано от accountantbg on Ср., 05/16/2018 - 07:07

Утвърждаването на Република България като правова държава, отстояването на конституционно прогласените демократични ценности и присъединяването ни към Европейския съюз са сред най-големите предизвикателства в най-новата ни история, като безспорно една от най-трудните и противоречиви области е съдебната реформа. Системните негативни коментари от политици, медии и публични личности, както и неглижирането на проблема постепенно формираха в обществото неадекватна представа за зависима, корумпирана, некомпетентна и неработеща съдебна система.

ДЕКЛАРАЦИЯ

Публикувано от accountantbg on Вт., 05/15/2018 - 10:34

През последните няколко дни наш колега съдия Силвия Хазърбасанова е обект на медийна кампания, която се изразява в разпространение на абсолютно неприемливи, унизителни за личното й достойнство квалификации по повод постановено от нея съдебно решение по дело.

Като част от същата кампания журналисти причакват съдия Хазърбасанова пред съдебна зала с въпроси, свързани с постановеното от нея решение и извън всякакви правила за приличие я преследват по коридора. На 09.05.2018 г. на сайта на медията е публикувана снимка на съдия Хазърбасанова пред дома й, заедно със съпруга й.

Отворено писмо на Съдийската колегия

Публикувано от accountantbg on Вт., 05/10/2018 - 19:49

ДО
г-н Недялко Недялков
управител и собственик на
"ПИК НЮЗ" ЕООД

ДО
г-жа Звездомира Мастагаркова
главен редактор на
Информационна агенция "ПИК"

В периода от 03,05,2018 г до 10,05,2018 г, в публикации на интернет сайта на "ПИК" и в коментарното студио на „Пик“ TV с участието на Ива Николова, Звездомира Мастагаркова и Недялко Недялков, се тиражират коментари по повод правораздавателната дейност на български съдия.

Личните нападки не могат да заместят фактите в критиката на съдебни решения

Публикувано от accountantbg on Вт., 05/10/2018 - 19:27

AEЖ-България изразява своето притеснение от целенасочената медийна кампания, водена от интернет сайта ПИК срещу съдия Силвия Хазърбасанова.

Серията от публикации, продължаваща вече втора седмица, е провокирана от постановено от съдия Хазърбасанова решение срещу въпросния сайт.

Цинично е отговорността за проблемите със свободата на словото да се прехвърля на журналистите

Публикувано от accountantbg on Вт., 05/08/2018 - 20:05

Асоциацията на европейските журналисти - България намира за циничен опита на премиера Бойко Борисов да прехвърли отговорността за проблемите със свободата на словото единствено върху журналистите.

"Това е ваш проблем – на журналистите. Решавайте си го тоя въпрос”, заяви Борисов в интервю за Нова телевизия, помолен да коментира класацията на Репортери без граници, в която България заема 111 място за 2018 г., изоставайки не само от ЕС, но и от страните от Западните Балкани.

Българските постижения

Публикувано от accountantbg on Вт., 05/01/2018 - 07:27

Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени, коментира премиера Бойко Борисов.

Да предложа и аз още няколко свери в които има двоен стандарт в България и ЕС. Двоен стандарт в демокрацията, доходите, правораздаването, корупцията, медиите, здравеопазването и т.н.

Защо светът повярва на Великобритания

Публикувано от accountantbg on Пет., 04/06/2018 - 08:52

През 1940 г. Съветския съюз избива полски граждани в Катин. НКВД са разстреляли хиляди полски граждани, държани във военнпленнически лагери и затвори в Украинската ССР и Белоруската ССР. 70 години съветската пропаганда приписваше това злодеяние на нацистите. След 70 години Държавната дума на Русия най-после призна, че катинското престъпление е било извършено по прякото нареждане на Сталин и други съветски ръководители.

Пламен Георгиев осъществява недопустима намеса в работата на съда

Публикувано от accountantbg on Ср., 04/04/2018 - 17:38

СЪЮЗ НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Член на Международната асоциация на съдиите (МАС)
До:
Председателя на Народното събрание,
Членовете на Съдийската колегия на ВСС
Европейската комисия
Уважаеми госпожи и господа,

Открито писмо до депутата от ДПС и издател Делян Пеевски

Публикувано от accountantbg on Пон., 03/19/2018 - 22:49

До г-н Делян Пеевски                                                                                                                                и всички институции, които той официално                                                                                          и неофициално представлява