ПОЛИТИКА

Голям мъжага си избрахме, нали?

Президентът Румен Радев пусна Закона за съдебната власт. С него става възможно всеки съдия, прокурор и следовател да бъде отстраняван от длъжност във всички случаи на привличането му като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. Тоест всеки прокурор може да постави в зависимост за години наред всеки съдия , като го обвини в умишлено престъпление от общ характер (като не е нужно това да е вярно).

Мързеливото момче Доналд Тръмп

Lazy boy

Мързеливото момче Доналд Тръмп е изморено и отегчено. Представете си колко некомфортно щеше да се чувства, ако беше свършил нещо. Това е корицата на американското списание "Нюзуик”.

Президентът не е щастлив от новите санкции, но не можеше да не подпише закона

„Правителството на Тръмп демонстрира пълно безсилие, като предаде изпълнителната си власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин” написа във Фейсбук руският премиер Дмитрий Медведев.

Който има яйца, сигурно яйца му взимат, а после депутатите от ГЕРБ ги мътят...

Радан Кънев "Моето предположение е, че не са искали суджуци, просто човекът не е имал пари. Взели са му каквото е имал...

Този рекет над бизнеса е ежедневие. Който има яйца, сигурно яйца му взимат, а после депутатите от ГЕРБ ги мътят..."

Мечките много рядко умират по време на зимния си сън, ако са се нахранили добре преди това със сланина. Бойко Борисов и управлението му са натрупали много сланина – и политическа, и материална. Правителството ще стои на власт точно толкова, колкото иска, заяви Кънев по Нова ТВ в предаването "Комбина".

Цачева беше възможно най-слабия вариант

Илиян Василев е български дипломат във фейсбук "Като човек, който гласува за Цецка Цачева, би трябвало да се чувствам излъган от Борисов. Но като познавам характера му и стила му, мисля, че е поредния лапсус, зад който обаче има реални факти. Обръщам внимание, че от тук нататък всеки нов избор за него или негов кандидат ще бъде тълкуван като потенциална лъжа и предмет на негови "договорки".

Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим

Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим. Това каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

„Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим“. „Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията“, уточни Борисов.

ГЕРБ успяха да изпълнят първоначалния план

Димитър Делчев "Тихомълком беше прокарано решение, с което ГЕРБ обяздиха борбата с корупцията за години напред. И корупция ще бъде само тази далавера (със суджук или без суджук), в която ГЕРБ не участват.

Докато цялото медийно внимание беше насочено към спирането и пускането на парите от чуждестранни организации за магистрати, ГЕРБ успяха да изпълнят първоначалния план – да пратят корупционните дела в удобния съд и добрата прокуратура, която забрави да включи г-н Пеевски в доклада за КТБ.

Оценка на ДСБ за първите сто дни на „новата” власт

Сто дни след поредните предсрочни парламентарни избори Парламентът е безплоден:
• Липсва управленска програма на правителството и мнозинството.
• Липсва воля и капацитет за провеждане на реформи.
• Увеличава се корупцията и се задълбочава партизанщината при назначенията в публичния сектор.
• Предлагат се единствено лобистки законодателни поправки и мерки за увеличаване на административния рекет върху бизнеса и гражданите.
• Затвърждава се партийно-политическия контрол върху съдебната власт и чадъра върху мафията и олигархията.

Проблемът на този злощастен депутат не е, че е натискал бизнеса

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов на протеста "Правосъдие, а не суджуци". Суджукът майсторски от страна на прокуратурта беше изваден като тема, която да отклони вниманието от КТБ. Винаги, когато имало неудобна тема за обвинението, се вадела друга, която да предизвика свръхактивност. Проблемът на този злощастен депутат не е, че е натискал бизнеса, а че суджукът не е стигнал до премиера, убеден е Христо Иванов. Ако беше стигал до местоназначението му, той просто нямаше да бъде разследван.

Плюс това ГЕРБ си е една част от БСП

Бизнесменът и бивш член на ИБ на БСП Георги Гергов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Антон Хекимян: Вашата лична амбиция за БСП каква е?

ГГ: Моята лична амбиция беше, след като имаме 2 млн. гласа за президента, да спечелим и тези избори. И тогава да направим коалиция с ГЕРБ и да водим държавата в правилен път. Защото ние си говорим едно по студиата, а долу хората са гладни и мизерстват. И нищо не се случва. И това противопоставяне не води до никъде.

Антон Хекимян: Вие да спечелите изборите, но коалиция с ГЕРБ?

Георги Гергов: Разбира се. Ма разбира се.

Така поне народът ще е наясно кой финансира и кой защитава интересите на сараите

Николай Бареков 23 юли 2014 г "Поставен съм на ръба на предела на изпитанието на човешката, психическа и физическа издръжливост. Бруталната атака пред очите на народа се провежда срещу мен от ГЕРБ, ДПС, много от действащите и незаспали структури на бившите и настоящи служби, хора като Цветан Василев и глутница кучета с маргинална същност. Така поне народът ще е наясно кой финансира и кой защитава интересите на сараите", пише в декларацията си той.

Когато даваш парите на крадците, значи не ги даваш на учителите, на лекарите и пенсионерите

Радан Кънев по БНТ във връзка със спорните промени на Закона за съдебната власт и фалита на КТБ. „Парите са ограничени, ресурса не е безкраен. И когато даваш парите на крадците, значи не ги даваш на учителите, на лекарите и пенсионерите. Точно толкова просто е. Без цялостната реформа, аз бих казал преучредяване на голяма част от държавно обвинение и държавните тайни служби, България няма да се превърне нито в достатъчно сигурна, нито в достатъчно богата, нито във външно политически достатъчно достойна европейска държава.“

Винаги съм смятал, че ако гражданската инициатива е силна, тя ще намери източници да се самофинансира

Данаил Кирилов, председател на Правната комисия за промените в Закона за съдебната власт по Дарик радио в предаването "Кой говори?" с Пролет Велкова. "Отстояват се точно демократичните ценности в съдебната система и главната от тях, прозрачност и равенство. Не може организациите, които отстояват такива цели, да подържат тъмнината по отношение на източниците на тяхното финансиране. Категорично има (тъмнина). Аз на нито една от тези организации в интерес на истината не знам конкретни факти по отношение на тяхното финансиране. Няма съдържателна информация.

Декларирам, че като председател на ДСБ и Нова Република към онзи момент, съм готов да бъда изслушан пред ВСС

Радан Кънев "Тече поредната вулгарна атака срещу председателя на ВКС Лозан Панов.

Този път до ВСС е изпратен "сигнал" от Пеевски, пардон, "Блиц", че г-н Панов е участвал в предизборно събитие, организирано от - забележете - две конкурентни формации на последните избори - "Нова Република" и "Да, България".

Думата реформи се изхаби, но това, което не се изхаби, е, че България затъва

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България в Би Ай Телевизия и коментира скандалите в държавата и избора на нов ВСС.

„За трети мандат вече даже не говорят за реформа на МВР, а това е изключително проблематично в момент, в който вътрешната сигурност е приоритет за Европа и света, а ние говорим за пари за реформи. Думата реформи се изхаби, но това, което не се изхаби, е, че България затъва. Има нужда от дълбока трансформация на това как се упражнява тази държава и властта“, каза Христо Иванов.

ДСБ иска анкетна комисия за разследване корупционни практики в правителството

Вчера от министерството, отговарящо за подготовката и провеждането на Българското председателство на ЕС, съобщиха, че министър Лиляна Павлова освобождава от поста изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош. Като мотиви бяха посочени системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите.

Тук очевидно не става дума за политика

Коментар на Инициатива "Правосъдие за всеки" на статията в DW Сидеров и ДПС - историята на една голяма любов ""Каквато и да е причината за трайната любов между „Атака” и ДПС, същественото е, че тази любов вече е публична. И може би ще ни бъде по-лесно, ако започнем да приемаме тези две партии като представители на едни и същи интереси в политиката." А тъй като някои партии в родната ни действителност повече приличат на бизнес корпорации, тук очевидно не става дума за политика, а за едно познато явление - корупция.

Именно промяната на квотите прави съдийската колегия изцяло зависима от политическия избор на парламента

Радан Кънев "Безспорно, първите преки избори за съдийската колегия на ВСС са обнадеждаващи.
Това дава на Борисов и ГЕРБ основание да твърдят, че реформата, разделяща съвета, не е "опраскана" през декември 2015г.
За съжаление, съвсем не са прави. Именно промяната на квотите прави съдийската колегия изцяло зависима от политическия избор на парламента. И ако #44НС избере партийни послушковци или мафиотски слугинаж, изборът на съдиите ще бъде безплоден, а ВСС - все така вреден.
Цялата отговорност в момента е в парламента и особено в управляващото мнозинство.

В резултат - фал старт на Радевата покана

Илиян Василев във фейсбук "Днес в президентството са били тотално гипсирани. Заявката за разговор с Путин е била направена и насрочено време за разговор. По молба на Радев, както изрично от Кремъл, съобщават. Русия като темата "Путин, покана" трябваше да бъде "позитивно" вдигната от пристигналия по покана на Атака Карпов.

Какво обеща и какво изпълни Доналд Тръмп след изборите

С наближаването на 100-те дни на президента на Америка Доналд Тръмп да видим какво е направил по редица ключови въпроси.

Преди изборите като кандидат, г-н Тръмп отхвърляше съществуването на климатичните промени и се зарече, че ще скъса Парижкото споразумение. Според него то е подготвено от Китай и задушават американския растеж. Три месеца след изборите президентът обяви, че изважда САЩ от Парижкото споразумение за климата, подписано от близо 200 държави. Това ще отнеме няколко години, но това обещание категорично е изпълнено.

Макрон ще спечели

Илиян Василев във Фейсбук "Този път Макрон е подготвен. Отчаян ход на контролираните от ГРУ хакери. И Уикилийкс отново е мобилизирана. Обърнете внимание не само на това, че действат в последния момент за да разколебаят гласоподавателите след приключване на кампанията, но този път има особеност. Те са реализирали хакерска атака преди седмица, но са видели че няма нищо изобличаващо и са задействали по класическата схема на фейк новина с внушението, че има нещо "гнило" за Макрон по презумция - смесвайки реалния факт на съществуването на емейли и фактури и отчети.

Да не погребваме демокрацията

Дълго време всички знайни и незнайни медии ни обясняват как във всички страни има настроения против елитите и как националистите ще дойдат на власт. Оказа се, че само англичаните и американците имаха щастието да са новатори. Англичаните избраха брекзит (brexit) за който по последни социологицески проучвания вече част от гласувалите за излизане от ЕС съжаляват за вота си. Всички ни обясняваха как Клинтън щяла да вкара света в поредната световна война и че Тръмп е нашия човек.

Цацаров е на повикване

Бившия правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов "Дотук по Гергов-гейт, дори да изключим съдържанието на разговора Дончев-Цацаров като недоказано и да гледаме единствено версията на главния прокурор и нестройната му отбрана от Пеевските бухалки, имаме ТРИ несъмнени основания за моментална оставка на Цацаров:

Президент обикновено се става в края на една успешна политическа кариера

Огнян Минчев "Така се развиха обстоятелствата в България, че повечето от новоизбраните президенти имаха недостатъчен, понякога съвсем минимален политически опит когато заемаха поста си на държавен глава. Но всички те се стремяха да компенсират недостатъчния опит и познания за упражняване на своите пълномощия колкото се може по-бързо. Притеснително е, че президентът Радев прави бързи и уверени грешки като не изглежда да си прави съответните изводи от тях.

Колко струваше медийното отразяване на партиите в предизборната кампания

Отворен парламент публикува статия колко е струвало медийното отразяване на партиите в предизборната кампания. Наблюдението е обхванло сайтовете на 44 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 3 радиостанции, 17 вестника и 14 информационни сайтове и агенции.

Медиите, които не са публикували сключени договори по време на кампанията, са вестниците Дума, Борба, Черноморски фар, Добруджанска трибуна, Старозагорски новини, АрдаNews, сайтовете – Novini.bg и Blitz.bg, телевизия Алфа ТВ.

Страници

Subscribe to RSS - ПОЛИТИКА