Бил Гейтс смята, че богати хора като него трябва да плащат значително по-високи данъци

Публикувано от accountantbg on Вт., 02/20/2018 - 07:58

Милиардерът съосновател на Microsoft Бил Гейтс заяви в ефира на CNN, че богати хора, като него трябва да плащат значително по-високи данъци. Гейтс, който притежава активи стойност над 90 млрд. долара, каза, че независимо от факта, че е "платил над $ 10 милиарда данъци, което е повече от всеки друг, независимо от това правителството трябва да изисква хората в моето положение да плащат значително по-високи данъци ". Бил Гейтс е вторият по богатство в света след основателя на Amazon Джеф Безос.

"Това не е прогресивен данъчен закон, това е регресивен данъчен закон", каза той. Гейтс твърди, че най-големите предимства биха се почувствали само от най-богатите в обществото, противно на твърденията на републиканците, според които тази реформа цели да облагодетелства работещите и средната класа. "Хората, които са по-богати, имат много повече ползи от средната класа или тези, които са бедни, а това противоречи на общата тенденция, която бихте искали да видите ".

Закононът намалява корпоративния данък от 35% на 21%. Той също така повишава прага за данъка върху недвижимите имоти - таксата, която се прилага за прехвърленото имущество, когато умира един член на семейството, което засяга само няколко хиляди ултра-богати семейства всяка година. Тази промяна преобладава в полза на най-богатите, включително и на самия г-н Тръмп.

Гейтс е обещал да раздаде поне половината си пари за благотворителни цели.

В края на миналата година третия по богатство в света Уорън Бъфет каза, че голямо намаляване на корпоративния данък ще увеличи външния дълг на страната. Изпълнителният директор на BlackRock Лари Финк също критикува намеренията на американския президент: "Предложението на практика значи огромно увеличаване на дефицита ни". Той каза, че бизнесът би се задоволил и с по-ниско намаление на данъчната ставка - до 27%, а не до 20% от сегашните 35%, каквато е идеята на президента Доналд Тръмп.