Ако инкриминират притежанието на повече от хиляда лева

Илиян Василев "Проблемът изобщо не е в 1000 лв лимит за кеш плащания. Ако мога да плащам навсякъде с карта и не нося кеш ще бъде най-добре. 1000 лева са достатъчно високо равнище. Моят проблем е, че поправката е лобистка и цели да налее допълнителни приход от такси на банките. У нас нито кредитните, нито дебитните са нетно неутрални за този който плаща и ги използва, както е на Запад. Ако си мислят, че така ще преборят сивата икономика защото я отъждествяват с кешовата дълбоко се лъжат. Кешовите потоци, които се отчитат, т.е. за тях има счетоводство, дали са на 10 или 1 хиляда лева е все едно.

За сивата икономика има паралелни потоци, няма счетоводство, няма следа. Няма контрол. Ако инкриминират притежанието на повече от хиляда лева, както са минимални дози от наркотии, ще станат още по смешни. Изобщо да помислим преди да скачаме в необмислени действия.
Тези работи със забрани не стават, а със стимули.

И още нещо много важно - не зная дали си дават сметка, че ако мислят, че по този начин ще принудят населението да си държи парите в банките, това дава сигнал, че нещо в датската държавата при банките е доста гнило!?"