#АзСъмПрас-прес

Поредно грубо посегателство срещу свободата на печата в България: КОЙ пречи на разпространението на вестник „Прас Прес”? До страната достигат не повече от 1000 броя от него, стотици читатели питат къде са задържани останалите 9000? Фирма „Национална дистрибуция” - монополист в разпространението на вестници и генерален дистрибутор, не дава обяснение. Издателите ще сезират Комисията за защита на конкуренцията за злоупотреба с монополно положение.

Първият брой на вестник „Прас-прес“ е излязъл на 1 март в тираж 10100 броя, от които 10 хиляди са били във фирма „Национална дистрибуция“ и следите им се губят, казаха сатириците.

„За това посегателство над свободата на словото ще сезираме и всички възможни международни институции и организации, които наблюдават свободата на словото по света“ каза журналистът Иван Бакалов. По неговите думи на възлови места, където има висок оборот на вестници в пунктове за продажба, вестникът или въобще не е доставен, или са доставени по един-два броя. В подлеза на Сфийския университет вестникът не е бил доставен, а в подлеза на хотел „Плиска“ в София бил доставен едва един брой.

Карикатуриста Чавдар Николов

"Благодаря, че толкова много хора се вълнуват от съдбата на Праспрес. Супер е , че давате и конструктивни предложения, на които ще се спрем в бъдеще. Въпросът е как да прескочим монополното разпространение.Да, ще се опитаме да заобиколим Пеевски, ама е много дебел и ще отнеме време."

Карикатуриста Христо Комарницки сподели, че

"В сряда, 8-ми март, ще проведем акция - улична продажба на брой първи на вестник ПРАС-ПРЕС.
Ако има желаещи доброволци да се включат, нека ми пишат, за да знаем какъв тираж да отпечатаме.
Благодаря!"