България и САЩ за момента не разполагат със законови мерки

Според министъра на правосъдието Цецка Цачева, България и САЩ за момента не разполагат със законови мерки, които да забранят на американските власти да проведат разследване за Цветан Василев по закона "Магнитски".

От изказването на г-жа Цачева не се разбира дали това, че не можем да забраним на американските власти да проведат разследване за Цветан Василев, според нея е положително или отрицателно. Иначе тази възможност безспорно за българският данъкоплатец е положителна. Българските граждани много повече вярват на международните институции отколкото на българската "независима" съдебна система, която вече е реформирана и работи прекрасно. Нормално е да имаме повече доверие в институциите на САЩ, където специален прокурор може да започне разследване срещу най-влиятелната личност в страната (президента Доналд Тръмп). За разлика от българските съдебни власти, които нямат никакво желание да разследват нито един от нашумялите в последните години скандали, Мишо Бирата, "двете каки", Цум-гейт и т.н.

Цецка Цачева: Лицето, за което ми задавате въпроса, не се отзова на поканата на предприетите от Съдебната власт и в частност българската прокуратура.

Още през 2014 г Цветан Василев е поискал да даде обяснение пред прокуратурата чрез видеоконферентна връзка, но българската прокуратура му отказва.

Според адвокатът на Цветан Василев той е заявил, че иска да бъде изслушан от държавния орган в Щатите. По думите на адвокат Ботев това може да се случи чрез онлайн конферентна връзка. За българската прокуратура не може, а за САЩ може. Лично аз оставам с убеждението, че българската прокуратура искрено се надява Цветан Василев да не проговаря никога и да не дава обяснения пред никого, включително и пред нея. За разлика от американският адвокат на г-н Василев аз не смятам, че той е борец срещу корупцията и е невинен, но на българското правосъдие изглежда превръзката на очите много и пречи да види хората които стояха зад Цветан Василев в тази афера.

А на тези които искат да забранят на американските власти да проведат разследване за Цветан Василев, да им кажа, че наближава периодът на ретроградния "Магнитски"

Инициатива "Правосъдие за всеки"
"Цветан Василев, като невинна жертва с нарушени човешки права. Абсурдна идея, нали? Още по-абсурдно е, че този негов опит може да се окаже единственият шанс да бъдат наказани истински виновници за "обира на века".

"Когато нещата са в американски съд, ако той поеме делото, не се знае какъв ще е изходът. Но се знае, че там влиянието на Цацаров и Пеевски е нулево, дори отрицателно."
#вплененатадържава"