БУРЯ В ЧАША ГОРЕЩА МОРСКА ВОДА

Тома Белев "Следите ли какво става по северна Добруджа? Протестиращи земеделци затварят пътища. Роми с печатани плакати блокират общини. С крясъци и викове и тук там метнати бутилки се гонят учените от БАН. Министърът на околната среда и водите прави извънредни пресконференции обвинявайки всички до Хан Аспарух за това, че има степи у нас и той трябва да ги пази. Опозицията подкрепя протестиращите и иска спиране на министерски заповеди дето уж щели да спрат земеделието и риболова в степите. Премиерът се намесва и обещава да говори с Юнкер. Медиите се тресат и бълват материал след материал, кой от кой по шокиращ и ужасяващ.
И всичко това от една грешка в прессъобщение на МОСВ от 21 юли. Тогава министър Нено Димов се среща с трима кмета за да им обясни че трябва да пусне заповед за спиране на разораването на степите в Добруджа. Заповедта е по-скоро имитация на дейност, защото не включва всички степи, а основно само тези собственост на държавата и общините. От нея няма нужда защото още през 2007 година с договора за присъединяване България се е съгласила да запази площта на всички трайно затревени площи у нас. На същата среща министърът обяснява, че ще трябва да пусне в бъдеще и заповед за обявяване на защитена зона, която вече три години се бави и ако не я обявим ще има глоби от ЕС за неспазване на европейското законодателство.
И тогава се намесва негово величество ПР на МОСВ. Разбрал но недоразбрал публикува съобщение как ще трябва да се обявява защитена зона и към нея сложил режимите за забрана от временната заповед за степите. И така започва баталията как МОСВ и Натура 2000 спират земеделието в Добруджа и риболова върху степите. И държавата се тресе.
Вярно е, че е лято, вярно е, че е горещо, ама чак такова изтрещяване на медии, политици и държава не бива."