Да не погребваме демокрацията

Дълго време всички знайни и незнайни медии ни обясняват как във всички страни има настроения против елитите и как националистите ще дойдат на власт. Оказа се, че само англичаните и американците имаха щастието да са новатори. Англичаните избраха брекзит (brexit) за който по последни социологицески проучвания вече част от гласувалите за излизане от ЕС съжаляват за вота си. Всички ни обясняваха как Клинтън щяла да вкара света в поредната световна война и че Тръмп е нашия човек. Оказа се, че след първите 100 дни Тръмп има повече гафове от всеки един президент на САЩ, не може да изпълни повечето от обещанията си, а в момента толкова натяга положението със Северна Корея, че като нищо ще започне един много кървав конфликт в региона (който ще има световни последици). Според социологическо допитване в началото на месеца само 35 процента от избирателите одобряват действията на президента Тръмп, а дори още по-малко, 34 процента, смятат, че той е честен.

В Холандия всичко мина без драми и националистите очаквано останаха извън властта и не спечелиха изборите. Във Франция Марин льо Пен много вероятно да загуби борбата за президентския пост и не защото французите вярват в Макрон, а по-скоро защото се страхуват от Националния фронт. В германия пет месеца преди изборите партията на Меркел увеличава преднината си, а традиционните партии в Германия удържат своите позиции.

Така, че да не бързаме да погребваме съвременната демокрация въпреки нейните недостатъци. Както гласи един известен цитат на прочутия писател и журналист Марк Твен „Слуховете за моята смърт са силно преувеличени“.