Дано у народните представители са останали съвест и здрав разум

Александър Кашъмов член на Софийска адвокатска колегия "Днес Народното събрание ще разглежда отново измененията в Закона за опазване на околната среда. Президентът наложи вето на 8 август след нашето искане, мотивирано в 12 пункта и подкрепено от 27 неправителствени организации. Искане отправиха и няколко партии. Въпреки мотивите на президента, че връща закона, тъй като не е подложен на широко обсъждане, ние не видяхме НИКАКВО обсъждане в новия сезон на парламента. Само лъжи, че това било в унисон с европейските законодателства (ПДИ не получи отговор на заявлението за достъп до това изследване) и опити в стил "разделяй и владей" да се разделят граждани от бизнес. В правовата държава бизнесът спазва правилата и увеличава благосъстоянието на гражданите, а не печели за сметка на живота и здравето им.

Промените са: 1/ противоконституционни; 2/ благоприятстват пропутинските енергийни проекти и 3/ пропеевските магистрални проекти. Те не следват обществения интерес, защото ограничаването на контрола за законност не може да е в обществен интерес. Невярно е, че касационната инстанция пречи, защото това е най-кратката съдебна инстанция. Дано у народните представители в най-непрозрачния парламент от 1997 г. досега са останали съвест и здрав разум, за да вземат решение, което не полага кръвта на нашите деца и поколения на олтара на алчността, незаконността и безскрупулността, примесени с мириса на източна тирания."

Тома Белев "Държавна сигурност и ГБС разпоредиха на Народното събрание да разгледа и приеме без изменение върнатия от президента Радев закон за изменение на закона за околната среда,лишаващ гражданите от достъпа до правосъдие.
Кой е слуга на ДС и ГБС ще разберем днес при гласуването."