ДПС и руски факс провалили сделката за „Булгартабак”

Отстраняването на Лидия Шулева и настоящият служебен премиер Огнян Герджиков е свързано изцяло с приватизацията на „Булгартабак”, това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившия вицепремиер Л. Шулева. „Беше определено да се продадат фабриките в София и Благоевград. От първоначална цена от 180 млв. с British American Tobacco постигнахме споразумение за 250 млн. лв. После „Булгартабак” се приватизира срещу 100 млн. лв., тоест 2,5 пъти по-малко.

От думите на бившия вицепремиер Лидия Шулева става ясно, че руски факс е довел до обрат по сделката, която в крайна сметка се провали. „През целия период на преговорите ДПС бяха в течение и подкрепяха всички наши идеи относно реализацията на нашите намерения по отношение на приватизацията. Това беше така почти до края на 2004 г. , малко преди Коледа, когато финализирахме преговорите и Надзорният съвет, в който влизаха петима министри, включително Мехмед Дикме, подписахме протокол, с който одобрихме окончателно параметрите по сделката”, каза Шулева. В този момент пристигна факс от Москва. Във факса от Москва се казва, че неизвестна руска фирма проявява интерес за закупуване на „Бургатабак” и че ние трябва да започнем преговори с тях, като те ще дадат по-добри условия от тези, които сме постигнали. „Изпратих човек от търговското ни представителство в Москва, бяха складове в покрайнините на Москва. В търговските регистри не открихме въпросната мистериозна фирма”, допълни Лидия Шулева.

След това Мехмед Дикме е бил принуден да оттегли подписа си от протокала на Надзорния съвет. “На 25 януари ДПС заявиха, че няма да подкрепят приватизацията на Булгартабак. На другия ден сутринта си подадох оставката. Решението ми бе категорично. „
„В петъка, в който трябваше да се проведе парламентарният контрол, сутринта Огнян Герджиков тогава нямаше кворум , той не разпусна НС и в крайна сметка започнаха да искат оставката му заради проваления парламентарен контрол”. Казаха, че аз не искам да ходя на парламентарен контрол, но не беше така. По-късно парламентарният контрол се проведе. ДПС категорично казаха, че сделката трябва да се отмени. Руският факс и руската връзка остават в историята, коментира Шулева. Може да си правим изводи с днешна дата. В онзи момент бе поставен ултиматум, като ДПС търсеха начин министър Дикме да бъде отстранен“, обясни още Шулева. Балгартабак бе причина ДПС да се раздели с Дикме, който не бе изгоден за тях в определен момент, допълни тя. ДПС измислиха , че не е спазена стратегията. Едни скалъпени причини, за да се даде статут на бламиране на сделката за Булгартабак. Ръцете на Царя бяха извивани, каза още Шулева.

Според нея тогава Огнян Герджиков е станал жертва на всички тези кулоарни интриги и конфликти.