ГЕРБ успяха да изпълнят първоначалния план

Димитър Делчев "Тихомълком беше прокарано решение, с което ГЕРБ обяздиха борбата с корупцията за години напред. И корупция ще бъде само тази далавера (със суджук или без суджук), в която ГЕРБ не участват.

Докато цялото медийно внимание беше насочено към спирането и пускането на парите от чуждестранни организации за магистрати, ГЕРБ успяха да изпълнят първоначалния план – да пратят корупционните дела в удобния съд и добрата прокуратура, която забрави да включи г-н Пеевски в доклада за КТБ.

Специализираният съд, който самите ГЕРБ създадоха преди няколко години. Същият съд, който завършва 23% от делата си с оправдателни присъди. Този съд, който приключва 60% от делата си със споразумение и се занимава предимно с разрешаване за ползване на СРС. Този съд, който за разлика от Софийски градски съд и възходящите му, е напълно удобен за управляващата върхушка, защото от създаването му, съдиите се назначават под строг надзор. А за капак преди няколко седмици председателят му беше и награден от отиващия си, но затова пък компрометиран ВСС.

Другата промяна, която мина по терлици, дава право на членовете на ВСС да си избират съда, в който ще се върнат след края на мандата си, а не в съда, от който са дошли. Интересно колко от кадровиците, отиващи си през септември, ще бъдат посъветвани да се върнат във вече най-важния съд в държавата - Специализирания!"