Как се прави истинска промяна в съдебната система

По време на телевизионен дебат преди изборите президента Румен Радев заяви за необходимоста от съдебна реформа и с обеща, че ще посети Румъния, за да “види как се прави истинска промяна в съдебната система“. Той изтъкна, че това е причината съседката ни да ни изпреварва във всякакво отношение. След като БСП се разграничиха от тези изказвания Президента Радев каза, че „Не се отмятам от думите си – ще отида в Румъния и ще поканя представители на Националната антикорупционна дирекция на Румъния. Моята политика е следната – президентът не прави съдебна реформа, но трябва да има много ясна позиция по въпроса... Ще изуча с моя експертен екип опита на тези държави, където има ефективна борба с корупцията“.

„Президентът, съгласно своите правомощия по Конституция, не е следовател и разследващ орган”. Това заяви президента Румен Радев пред журналисти в отговор на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, който поиска от президента да бъде сформирана специална комисия, която да разследва скандала „ЦУМ-гейт”, в който е замесен главният прокурор Сотир Цацаров.

Кога г-н Радев е бил искрен в предизборните дебати когато беше кандидат за президент, а не следовател и каза, че ще е за съдебна реформа по Румънски образец или сега когато казва, че това не му е в правомощията и не взема отношение и по този начин защитава статуквото. Не е нужно да правиш комисия за да изразиш мнението си дали е нормално в една цивилизована държава главният прокурор да се среща тайно с влиятелни бизнесмени.