Какво обеща и какво изпълни Доналд Тръмп след изборите

С наближаването на 100-те дни на президента на Америка Доналд Тръмп да видим какво е направил по редица ключови въпроси.

Преди изборите като кандидат, г-н Тръмп отхвърляше съществуването на климатичните промени и се зарече, че ще скъса Парижкото споразумение. Според него то е подготвено от Китай и задушават американския растеж. Три месеца след изборите президентът обяви, че изважда САЩ от Парижкото споразумение за климата, подписано от близо 200 държави. Това ще отнеме няколко години, но това обещание категорично е изпълнено.

Преди изборите г-н Тръмп каза, че той ще премахне сделката на президент Барак Обама за възобновяване на дипломатическите отношения и подобряване на търговията с Куба. След изборите като президент, той каза в Маями, че "анулира едностранно сделка на администрацията на Обама." Но в действителност, той само отмени някои части, които налагат ограничения върху пътуванията и бизнеса.

Преди изборите г-н Тръмп обеща да отмени „Обамакеър“ (Obamacare) и да освободи американците от ангажимента да купуват здравни застраховки. Закона е мразен от републиканците, които казват, че той налага твърде много разходи на бизнеса. След изборите в рамките на няколко дена след избирането му той омекна и каза, че иска да запази "силните активи". Сенатът заяви, че ще пренапише законопроекта от нулата.

Преди изборите г-н Тръмп обеща да изгради стена по цялото протежение на границата с Мексико. Освен това той настоя, че Мексико ще плати за стената. След изборите Мексико каза, че никога няма да плати за стената и дори президентът Тръмп призна, че САЩ ще трябва да плащат предварително, а след това ще иска възстановяване по някакъв начин. Конгресът на САЩ проучва възможностите за финансиране на стената, но много републиканци ще бъдат недоволни, защото бюджетът ще се повиши с $ 21.5 млрд. кето е много по-високо, отколкото Тръмп обещаваше ($ 12 млрд.). "Строим стената", каза той през февруари. За сега не е спазил обещанието си.

Преди изборите г-н Тръмп нарича Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) "бедствие" най-лошата търговска сделка, която е сключвана някога и предупреди, че "ще бъде по-лошо, така че ние ще го спрем." След изборите Доналд Тръмп се съгласи да не изтегля САЩ от НАФТА, и обеща да предоговори споразумението.

Преди изборите г-н Тръмп обеща да забрани на всички мюсюлмани да влизат в САЩ - "обща и пълна забрана". След изборите като президент е въвела две забрани за пътуване, като и двете са обжалвани в съда. Съдът отменя указа на президента Доналд Тръмп за пътуванията до САЩ на граждани от шест мюсюлмански държави. Няма развитие по това обещание.

Преди изборите г-н Тръмп обеща по време на кампанията си, да премести посолството от Тел Авив в Ерусалим. След изборите той каза, че няма да мести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, но обещава, че то в крайна сметка ще се премести. "Въпросът не е дали този ход се случи, но само кога". Той е подписал заповед посолството да остане в Тел Авив още шест месеца.

Преди изборите г-н Тръмп многократно заяви на привържениците си, че всеки един без документи имигрант (11 300 000) ще бъде депортиран. След изборите, позицията му започна да се смекчава и каза, че ще се ограничи с тези които "имат криминални досиета, членове на банди, търговци на наркотици". Все още е твърде рано да се каже дали е имало увеличение на върнатите хора в Мексико от встъпването в длъжност на президента на Тръмп.

Преди изборите г-н Тръмп многократно е казвал, че целите на НАТО са "остарели", той дори намекна, че САЩ няма да се притекат на помощ на член на съюза нападнат от Русия. След изборите през април, президентът на САЩ заяви, че заплахата от тероризъм е подчертана важността на алианса. "Казах, че НАТО е остаряла", "Това вече не е актуално." Този месец президентът на САЩ Доналд Тръмп за първи път заяви, че е "абсолютно ангажиран" с член 5 от договора на НАТО.

Преди изборите г-н Тръмп многократно обеща въвеждането на нови тарифи срещу Пекин "най-големият валутен манипулатор на тази планета". Той обвини Китай в потискане на юана за да направи своя износ по-конкурентен от американските стоки. След изборите той заяви пред Уолстрийт джърнъл през април, че Китай не е бил "валутен манипулатор".

Преди: г-н Тръмп каза, че ще одобри изтезанията "веднага". След встъпването му в длъжност, президентът каза, че ще отложи възстановяването на такива методи.

Преди изборите една от основните реплики към поддръжниците на Тръмп беше къде искат да видят Хилъри Клинтън. Отговора беше в затвора за използването на частния си сървър за електронна поща, като държавен секретар. Тръмп обаща да подкрепи призивите им. По време на дебатите, той каза г-жа Клинтън: Ако спечеля, аз ще възложа на моя главен прокурор, да назначи специален прокурор по темата за електронната поща. Тръмп дори нарече Клинтън „такава гадна жена“. След изборите новоизбраният президент почти веднага смени тона и не е назначи специален прокурор. На 22 ноември, говорителката на г-н Тръмп каза, че няма да преследва г-жа Клинтън.

Преди изборите г-н Тръмп обеща, че инфраструктура на страната "ще стане на висота, а ние ще върнем милиони хората на работа". След победата той повтори своето обещание да построи пътища, железопътни линии и летища в страната, но все още няма никакво действие в тази насока.