Когато даваш парите на крадците, значи не ги даваш на учителите, на лекарите и пенсионерите

Радан Кънев по БНТ във връзка със спорните промени на Закона за съдебната власт и фалита на КТБ. „Парите са ограничени, ресурса не е безкраен. И когато даваш парите на крадците, значи не ги даваш на учителите, на лекарите и пенсионерите. Точно толкова просто е. Без цялостната реформа, аз бих казал преучредяване на голяма част от държавно обвинение и държавните тайни служби, България няма да се превърне нито в достатъчно сигурна, нито в достатъчно богата, нито във външно политически достатъчно достойна европейска държава.“

Промяната в прокуратурата е много по-мащабна задача - вътрешните сили за реформа там са много по-малко. Въпреки че дълбоко в себе си съм убеден и като професионалист и като наблюдател, че повечето прокурори са читави хора, въпреки това заради централизираната структура, наследена от съветския модел и дълбокото проникване на мафиотски интереси, реформата, ако не постигнем съгласие много бавно и трудно ще се случи.

В съда обаче не е така, там също има големи проблеми и дълбоки нива на корупция, но се видя, че при преките избори на съдийската квота за ВСС бяха избрани безспорни личности. Личности, които никой не може да обвини във връзки с мафията, нито във връзки с чужди национални интереси, нито в прекален радикализъм, изтъкна Кънев. На висотата на този избор ли ще бъде и българския парламент. Съжалявам, но към момента нищо такова не виждам.

За мен отмяната на външното финансиране за съсловните организации на магистратите е супер фалшива тема, прах в очите за отклоняване на вниманието. Виждам обаче, че разговорът е фалшив. Някой някога публикувал ли е данни, доказал ли е, че финансирането на българските съдийски организации - през грантове на фондация „Америка за България“ например - е довело до решения на съда, които да са оспорими…Това е големият въпрос. Този разговор се води под влиянието на най-долното ниво жълти медии в България. Води се кампания за отклоняване на вниманието от реалния проблем. А той е българското народно събрание ще избере ли в колегиите на ВСС хора, които са независими и които искат промяна или отново коалицията ГЕРБ, БСП и ДПС ще изберат пазители на статуквото. И ще порежат желанието на съдиите тяхната система да се изчисти и да се реформира.