Малко ми идва много да ми говорят такива неща

“… Прочетох нещо, което много ме ядоса. Пише, че сме отричали Баташкото клане. Искам да кажа за тая гнусна лъжа – защото има неща, които не се търпят. Има един човек, Натанаил Охридски и Пловдивски се казва, първият български владика на Охрид през Възраждането, който е вдигнал Кресненско-Разложкото въстание – и който е мой прачичо. Като отидеш в музея в Клисура и там е списъкът с хората, загинали на Зли дол, трима мои дядовци са там. По майчина линия в Пловдивско, Съединение сега се казва, тогава се е наричало Голямо Конаре, половината чета на тия, дето са направили Съединението, са мои дядовци – и баби, защото тази, дето е носила знамето, Делка Чардафонова, ми е пралеля. Та малко ми идва много да ми говорят такива неща”, заяви пред хората в Благоевград Христо Иванов.

“Ние говорим за родолюбие, не за патриотизъм, защото много се изхаби, много се опошляви тази дума. Аз родолюбието го разбирам да свършиш работа на България, аз родолюбието го разбирам да мислиш за бъдещето и за децата на България, не да вадиш кости и да плашиш хората и да ровиш в миналото”, коментира той.

“И те ни атакуват на тази тема, защото ги притеснява това, че ние се казваме “Да, България”, и ги притеснява, че ние наистина искаме с едно много позитивно отношение към страната ни, обърнато напред и към бъдещето, да вложим нов смисъл в думата “патриотизъм” и ще го направим. Гледаме напред и вършим работа на тази страна. И този е патриот, който върши работа, а не този, който се бие в гърдите и се занимава с това да плаши хората”.

Известният актьор Веселин Калановски, водач на листата на “Движение Да България” в Благоевград заяви, че за определена категория хора “патриотичното начало е да си откриеш предизборната кампания в Москва”. Това патриотизъм ли е, запита той.

“Има един председател на ВМРО, който е наследствен потомствен агент на ДС, защото и баща му е такъв, това патриотизъм ли е. Играя в зала “Яворов” Левски. Това е моят патриотизъм, ако искате да се запознаете с него, елате. Защото думите на Левски изхвърлят от терена тези патриоти, които се правят на големи българи. Само че те не искат да ги четат”, каза той.

Руините и патриотизмът са тясно свързани, отбеляза проф. Александър Кьсев, втори в листата в Благоевград и на второ място в листата на 23-ти МИР в София. Проф. Кьсев, преподавател в СУ “Климент Охридски”, разказа как миналата година посетил град Елена, където в центъра видял прекрасно ремонтирано, но неработещо училище.

“Прекрасна фасада, с изпочупени вече прозорци, а вътре празно. Ремонтирано по европейската програма “Красива България”, която дала пари само за фасадата – и това е ефектът. Някой е взел пари, съответните фирми са спечелили европейски поръчки по съответните европейски проекти, за които някой друг е взел пари”, заяви проф. Кьосев.

“И това не е най-тежкият проблем, най-тежкият проблем са стиропорните крепости, осеяли България, които министър Вежди Рашидов и директорът на НИМ Божидар Димитров и техни кръгове от приближени хора създадоха в България. Имаше повик за т.нар. Вампирски туризъм, открит беше скелет на вампир, предполагаше се, че страшно много хора ще дойдат да видят вампирския скелет, да видят измислените крепости, към които няма инфраструктура, няма пари за поддържане, няма пари за персонал и те съвсем скоро ще рухнат отново, но този път ще падат стиропорни стени”, отбеляза преподавателят в СУ.

Човекът, който живее в чужбина, родоизменник ли е, след като връща част от парите, които е изработил там, за да подпомага близките си, или всъщност е патриот, защото така подпомага икономиката, запита Кръстев.