Мисля, че видяхме вече достатъчно

Румен Радев български военен летец, генерал-майор от резерва и президент на Република България "Аз съм генерал от НАТО и през целия си живот съм работил за това България да бъде силен и активен член на алианса"
На 13.01.2017 той каза "Теоретично Крим е украински, но дефакто е на Русия. Не можем да пренебрегнем факта, че в Крим се вее руският флаг и това е реалността"
Днес за за "Евронюз" Румен Радев казва „Да. Аз наистина вярвам, че санкциите не носят никаква конкретна полза, но вредят на икономиките на Русия и на Европейския съюз. Когато правителствата на Доналд Тръмп и Владимир Путин постигнат споразумение за подобряване на диалога, увеличаване на доверието и спрат да мислят през призмата на санкциите, как ще реагира Европа"

Преди три дни говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза на брифинг, че „Президентът Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че очаква руското правителство да намали насилието в Украйна и да върне Крим”.

Едно мнение на друг генерал от НАТО. Британският генерал Ричард Ширеф заемал няколко години един от най-висшите постове в структурата на НАТО. „Но историята ни учи, че слабостта само въодушевява авторитарните управници и агресията. А когато ги посрещаш със сила, покаваш, че може да се стигне само дотук, но не и нататък. Това е ефективният начин да бъде сложен край на действията им.

Мисля, че видяхме вече достатъчно. Какво ескалиране още трябва да видим? Вече видяхме как бе свален пътнически самолет. Видяхме как руската армия задейства смазваща мощ, извършваше масивен ракетен и артилерийски обстрел. Няма нито един намек, че те ще започнат да сдържат тази активност. Затова смятам, че отговорът ни трябва да бъде адекватен…. Ние ще подкрепяме Украйна. Готови да се бием до смърт, до последния войник, като защитаваме страните от НАТО. И ние ще възпрем Русия. Но това не означава, че искаме сблъсък. Искаме да поддържаме мира…. Руското ръководство трябва да признае международното право, да признае, че е недопустимо през XXI да бъдат анексирани територии на съседна държава.“