Мързеливото момче Доналд Тръмп

Lazy boy

Мързеливото момче Доналд Тръмп е изморено и отегчено. Представете си колко некомфортно щеше да се чувства, ако беше свършил нещо. Това е корицата на американското списание "Нюзуик”.

Ако дойда в Белия дом, каза Тръмп в предизборната си кампания през август 2016 г "Аз ще работя за вас". " Няма да имам време да играя голф", припомня думите на президента списание "Нюзуик”. Списанието припомня как 5 години Тръмп е пускал туитове за Обама, че "играе голф, за да избяга от работата, докато Америка се спуска надолу". Сега, когато е президент, Тръмп често напуска Белия дом и прекарва голф уикенд на голф игрището си в Южна Флорида или в родния си клуб в предградието Ню Джърси в Бедминстър. Обещанието, което бе направил преди година, бе забравено толкова бързо, че трябва да се чудите дали дори си спомня, че го е казал.

"Нюзуик” цитира и мнението на биографа на Тръмп, Тимъти О'Брайън, който в интервю за вестник Ню Йорк Таймс, заяви през май, че Тръмп "в действителност е доста мързелив".

"Политико" е направило сравнение: Джордж У. Буш не е играл голф през първите пет месеца от президентството си, Обама е останал настрана от любимата си игра четири месеца след встъпването му в длъжност, а Тръмп е ходил през две седмици. Той е посещавал голф клуб 40 пъти от встъпването си в длъжност през януари, което е струвало на американските данъкоплатци повече от 55 млн. долара. В това време той е публикувал и 1029 съобщения в „Туитър” и 0 важни законопроекти в Конгреса.

"Това е най-мързеливият, най-невежият президент в историята", казва водещият на MSNBC Лорънс О’Донъл. Тръмп е най-неефективният обитател на Овалния кабинет в историята на нацията. Само една самостоятелна пресконференция до момента (провел е съвместни пресконференции с чуждестранни държавни глави). Той не е посетил нито Ирак, нито Афганистан. През първите шест месеца от президентството си Тръмп е намерил време да публикува 1029 съобщения в „Туитър” и 0 важни законопроекти в Конгреса.

Имаше например план за 1 трилион долара за инфраструктурни проекти. Какво стана с това? Вместо това той играе голф и туитва анти-CNN постове. Тръмп имаше най-голямата политическа победа, която можеше да си представи през миналия ноември, спирайки "неизбежната" коронация на Хилъри Клинтън. Само че той съвсем не осъзнаваше, че кампанията е началото на упоритата работа, а не на края.

Сара Хъкаби Сандърс казва "Президентът е съсредоточен върху създаването на работни места, обезпечаването на границата, защитата на американците, увеличаването на икономиката ни и всеки ден работи по тези въпроси".

Всеки ден? През април Илейн Годфри, помощник редактор в The Atlantic, използва новинарски съобщения за навици на Тръмп, за да изчисли, че той гледа ежедневно около пет часа телевизия. Това го прави среден американец. Дали го прави достатъчно ангажиран американски президент, е друг въпрос. Изглежда, че се доверява повече на "Фокс и приятели" си, отколкото на разузнаването. Както обобщи Политико "Той се отегчава и обича да гледа телевизия".

Редица наблюдатели предупреждават, че с голф и телевизия милиардерът няма да изпълни обещанието си "Да направим Америка отново велика".

Цялата статия на списание „Нюзуик” относно първите шест месеца на президента Тръмп.