Наредих въздушна военна атака в Сирия

Доналд Тръмп "Наредих въздушна военна атака в Сирия, там - откъдето е започнала химическата атака. Жизненоважно за националната сигурност на САЩ е да се предотврати разпространението и използването на смъртоносни химически оръжия". По заповед на Доналд Тръмп, над 59 американски крилати ракети поразиха база на сирийската правителствена армия в провинция Хомс.

В писмено заявление на пентагона се определят ударите като "пропорционален отговор" спрямо химическото нападение, за което се смята, че е нанесено от президента на Сирия Башар Аса. Ударът е нанесен в 5:00 сутринта местно време. Ракетите са насочени срещу самолети, укрития за самолети, складове за логистика и гориво, бункери за припаси и радари. "Както винаги САЩ предприеха извънредни мерки, за да се избегнат цивилни жертви"

Повечето страни подкрепиха американските въздушни удари в Сирия, Австралия, Япония, Саудитска Арабия, Израел, Канада, Йордания. Канадски премиер Джъстин Трюдо казва в свое изявление: "Канада подкрепя изцяло на Съединените щати за разбиване на способността на режима на Асад да използва химическо оръжие срещу невинни цивилни, включително много деца. Използването на химически оръжия и престъпленията на режима в Сирия са извършени срещу собствения си народ от президентът Асад и те не могат да бъдат игнорирани."

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг „Сирийския режим носи пълната отговорност за това развитие. Всяка употреба на химически оръжия е неприемлива, не може да бъде оставена без отговор и тези, които отговарят, трябва да бъдат подведени под отговорност."

„Правителството на Великобритания подкрепя изцяло американските действия, които ние вярваме, че са подходящ отговор на варварската атака с химически оръжия, извършена от сирийския режим, и имат за цел да възпрат бъдещи нападения“, заяви говорител на Лондон.

Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен „Асад носи пълна отговорност за действията си“, които трябва да имат последствия.

Съвместно изявление на германския канцлер Ангела Меркел и френския държавен глава Франсоа Оланд „След зверството с химически оръжия от 4 април срещу Хан Шейхун в Северозападна Сирия, миналата нощ военно съоръжение на сирийския режим бе унищожено от американски удар. Президентът Башар Асад носи цялата отговорност за това развитие на ситуацията"

Бенямин Нетаняху „Израел напълно подкрепя решението на президента Тръмп и се надява, че това послание на решителност пред лицето на ужасяващите действия на режима на Асад няма да резонира само в Дамаск, но в Техеран, Пхенян и на други места".

Вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш „Както нашият президент изясни, ние не само искаме да чуем думи, но ние искаме да видим действия. В тази връзка ударите на САЩ срещу военната база са съществени и значими. Въпреки това, международната общност трябва ясно да поддържа позицията си срещу варварството на режима на Асад, докато той вече не в състояние да навреди на собствения си народ. Ето защо приветстваме тези действия

Според Владимир Путин американската атака е агресия, срещу суверенна държава в нарушение на международното право, при това под измислен предлог.

Иран „Осъждаме строго едностранните военни действия и ракетните удари от американските военни кораби срещу авиобазата край Ал Шайрат под предлог предполагаемата атака от вторник срещу Хан Шейхун“.