Недосегаемостта на главния прокурор в един момент трябва да бъде преустановена

"ЦУМ гейт показа наистина, че нямаме истинска съдебна реформа. Защото ако имахме такава, нямаше да има този казус "ЦУМ гейт" - щяхме да имаме разследващ орган, който да разследва данни за извършено престъпление." Това обяви в предаването „Лице в лице” по БТВ председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Всъщност, ако има данни за извършено престъпление от главния прокурор, той трябва да разследва себе си, а той може да не допусне такова нещо. "Хипотетично, ако се получи такова нещо прокурорът, който ще разследва, ще бъде в една много деликатна ситуация – ще разследва собствения си началник и дори съвестно да разследва, резултатът пак ще стигне до главния прокурор."

Всичките тези случаи доказват нещо, което е много важно – недосегаемостта на главния прокурор в един момент трябва да бъде преустановена.

Въпросът е принципен и няма значение дали главният прокурор се казва Филчев или Цацаров. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е категоричен, че няма личен конфликт със Сотир Цацаров.

Най-важно е да се брани независимостта на съдебната система - когато не го прави ВСС, не мисля, че ще стоя настрана и ще мълча. Ако България се отдели от Румъния, ако стане това нещо, това ще бъде много тежко за България и за съдебната система.