Пари – Пропаганда – Пари прим

Проф. д-р Николай Слатински "По една от най-откровено работещите за агитация и пропаганда на властта телевизии напоително разказват за благотворителна акция на техните депутати, обявена от партията им за … надпартийна.
В тази благотворителна акция депутатите дарили дори лични средства. И макар акцията да е надпартийна, през целия репортаж говорещите непрекъснато подчертаваха, че иде реч за тяхната партия, за да не го забрави зрителят ни на секунда.

Някога, докато имаше още романтика и наивност, във Великото и 36 Обикновено народни събрания някои от депутатите все още се чувствахме доста неудобно от големите си заплати в сравнение с тези на обикновените хора.

Аз мога да говоря за себе си и да кажа, че през цялото време заделях от заплатата си и я давах на училища за деца със специални нужди, за сиропиталища, за домове за стари и болни хора. И това, както, предполагам и m,r други отделни депутати, се правеше абсолютно скрито от медиите, защото не преследваше пиар-ски цели, а беше вътрешна необходимост. Помагах и за две трансплантации на бъбрек и за закупуване на животоспасяващи лекарства. И пак без да се бие тъпанът из медиите. Перник така и не разбра, защото целта бе да се помогне, а не Перник да разбере.
Както се казва – такива бяха времената, такива бяхме ние.

Сега вече се смята, че една благотворителна акция е абсолютно прецакване, ако за нея не се разтръби колкото се може по-широкогласно. Работи се по формулата Пари – Пропаганда – Пари прим.
Даваш парички, пропагандираш ги гороломно, те ти се връщат в джоба умножени.

Но такова е времето, такива са нещата.

Главното, което ме смути днес бе лицемерието – безпардонното лицемерие, с което изтъкваш благотворителността на партията си даже, представете си, с лични средства в уж надпартийната акция и през цялото време набиваш в главите на зрителите коя е партията и колко добродетелна е тя в своята единственост и непотворимост…"