Песах

Евреите празнуват песах. Това е най-тържественият празник в еврейската религия, който отбелязва Изхода на евреите от Египет на 15-тия ден от месец Нисан. Празникът Песах е най-продължителният празник в еврейския календар, който започва с почистването на дома много преди самото му начало и завършва седем седмици след края на броенето на Омера и получаването на Тората (Шавуот).

Основната традиция на този празник е да се яде безквасен хляб (маца). Притчита е, че когато побягват през нощта от Египет, за да се спасят, хората са нямали с какво да се прехранват. По някое време в пустинята започват да умират от глад. Тогава се отправят молитви към Господа и о, чудо! От небето започва да пада т.нар. Манна Небесна - това са късове безквасен хляб. Всяка еврейска общност по света се грижи да няма нито един неин член, който да няма маца за Песах или да няма възможност да изпълни която и да е от заповедите – трапеза, четири чаши вино, и т.н. Всеки член на общността е длъжен да дари пари, храна и др.

Чинии и съдове за готвене, в които е приготвяна храна през годината, се забранява да се ползват през Песах. Желателно е за Песах да се готви и да се храният в съдове, които се използват само за Песах, а останалите съдове, които няма да използват, се прибират.

Хамецът през Песах е забранен не само за ядене, но също така е забранено да го оставят в дома си. Какво означава хамец? Всяко нещо, изработено от петте вида житни растения (жито, ечемик, овес, ръж и булгур), в какъвто и да е вид (течно, твърдо и др.)и оставено без постоянно наблюдение, за да не втаса. На практика хляб, бисквити, торти, макарони, спагети, бира, уиски, водка и др. са хамец и на евреина му е забранено да ги държи в дома си.

Бащата, след като е казал благословията със запалена свещ (желателно е свещта да бъде от восък), започва да проверява дома. Трябва да провери из всичките стаи и по всичките ъгли на дома и събраните части от хляб се слагат в торба. Традицията според Кабалата е да сложи из дома си десет парчета хляб (по-малки от 27гр.), завити в хартия, и по време на проверката да ги “открием”. След като свърши с проверката, се отказва от хамеца със следния текст: "Всеки хамец, намиращ се в моя собственост, който не съм видял, да бъде безстопанствен и като земния прах." Сутринта на 14. Нисан хамецът, който е открит при “Бдикат Хамец”, се изгаря.

На 14. Нисан има традиция всички първородни момчета да правят Таанит (да не се яде и пие от сутринта до вечерта). Това те го правят като благодарност за това, че Бог ги е прескочил и е убил само първородните на египтяните.

Вечерта на Песах се разказва колкото може повече за изхода от Египет. Агадата е основното помагало за това ни начинание. На Седер Песах има някои задължителни неща, които трябва да се консумират в определено количество. Мъдреците постановили на да се пият четири чаши вино, всяка една срещу една от четирите думи за спасение. Петата чаша символизира вярата на еврейския народ в идването на Машиах и събирането на целия народ в Ерец Исраел.