По-добре да съм атеист

Много католици скандализират хората, защото водят един двойствен живот. Има такива, които казват: "Аз съм голям католик, винаги ходя на литургия, член съм на тази и онази асоциация.", но през седмицата водят нехристиянски живот: експлоатират хората и спекулират с парите. Тези хора трябва да кажат още: "Животът ми не е християнски, не плащам на служителите си прилични заплати, експлоатирам хора, правя мръсен бизнес, пера пари, водя двойствен живот." Това каза папа Франциск в проповедта си на утринната литургия в религиозен дом „Санта Марта“ във Ватикана, коментирайки евангелският откъс предложен от литургията, в който Исус посочва каква ще е съдбата на онзи, който „съблазни, скандализира, само един от тези малките“ които вярват в Него (Мк. 9,41-50)

Папа Франциск подчерта, че много католици са такива и скандализират. Затова – каза той – „често сред хората, в кварталите, можем да чуем думи като „ако трябва да съм католик като този, по-добре да съм атеист“.

За пример папа Франциск посочи една фирма пред фалит, на която собственикът "един католик", докато работниците са без заплати, е на ваканция в една екзотична дестинация. „Ето това е типичен пример за скандал. Но който го поражда ще намери в отвъдното строгия отговор на Исус: „Не те познавам““.