Президентът не е щастлив от новите санкции, но не можеше да не подпише закона

„Правителството на Тръмп демонстрира пълно безсилие, като предаде изпълнителната си власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин” написа във Фейсбук руският премиер Дмитрий Медведев.

Какво означава това за тях? Американското статуквото направо победи Тръмп. Президентът не е щастлив от новите санкции, но не можеше да не подпише закона. Новата тема за санкции е още един начин да се сложи на мястото Тръмп. Предстоят нови подходи, чиято крайната цел е премахването му от власт. Несистемният играч трябва да бъде елиминиран. В този случай, интересите на американския бизнес на практика се игнорират, твърди той.

Да, прав е г-н Медведев в голяма част от изказването си, но това е демокрацията. Тя е различна от авторитарния режим в Русия, които налага вижданията си обикновено чрез насилие, пропаганда и сериозни ограничения върху свободата на гражданите. Руското общество се характеризира с висока концентрирация и централизация на властта в ръцете на президента Путин, а политическата опозиция се смазва, а понякога се ликвидира и физически, а това не е възможно в нормалните демократични държави. В страни като Русия, Турция, Сирия и т.н., мнението на несъгласните и опозицията се игнорират и те се обявяват за врагове, действащи срещу интересите на страната. В развитите демокрации има разделение на властите, нещо, което няма как да бъде разбрано от управляващия елит в Русия. Изпълнителната, законодателната и съдебната власт се осъществяват от независими институции, но в своите отговорности те взаимно се контролират.

В закона за санкциите, Русия е поставена заедно със Северна Корея и Иран. При гласуването на закона в Сената 98 гласуват "за" срещу 2 "против", а в Камарата на представителите законът за санкциите се приема с 419 гласа "за" и 3 "против". При това гласуване президента Тръмп е принуден да подпише закона. Ако Тръмп беше използвал правото си на вето конгресмените можеха да преодолеят ветото с две трети от гласовете в Сената и Камарата на представителите. Това показва как законодателят може да контролира и отнеме правомощия от президента, и след това да започне да ги изпълнява.

Показното гласуването на Сената и Камарата на представителите показва, че независимо от намесата на Русия в изборите за президент в САЩ те няма как да извлекат никакви дивиденти от това, дори и да бяха сложили за президент г-н Медведев. Съвременните развити общества не се управляват еднолично и този урок ще се наложи много скоро да научат в Кремъл. Да може да залееш целия свят с руска пропаганда, но това няма да донесе тези ползи на които се надяват. В този случай, интересите на руските пропагандатори на практика се игнорират.