Призовавам към малко по-спокоен тон

Движение "Да, България" има всички шансове да се яви на предсрочните парламентарни избори, това обяви Христо Иванов пред "България он еър" в предаването "България сутрин".

"Ще работим, както сме работили досега с колегите от "Нова република". По никакъв начин няма промяна в отношенията. Времето и желанието на "Да, България" да търси своята връзка с избирателите не ни позволява да стигнем до коалиционен формат. Ситуацията с "Нова Република" е леко любопитна, защото аз не мисля, че нито ние, нито те са във формат, който позволява влизане в коалиция. Чисто сърдечно признавам, че не знам какво е надпартийна платформа, както те се обявиха. Това, което виждаме на сцената е представители на една партия и група физически лица. Това не е годен политически субстрат за влизане в коалиция с една партия от наша страна, която още е в съдебна регистрация", заяви Иванов.

"Призовавам към малко по-спокоен тон. Една от причините да не търсим определено дясна идентификация е включително за да избягме от тази предизборна история за това кой ще бъде обединител на дясното. Нямаме никакво желание да влизаме в този режим. Това, което извика "Да, България" на историческата сцена, е загрижеността не за дясното или за лявото, а за демокрацията в България. И външни, и вътрешни политически фактори поставят европейския модел за развитие на България под заплаха", коментира Иванов.

"Ние не гледаме на "Да, България" като на поредната фирма, от която няколко души ще се явят на едни избори. Много такива неща виждаме в българския политически живот напоследък. Работим с намерение да изградим траен политически субект със собствена физиономия, със собствена връзка с избирателите, със собствени проблеми, които поставя, което не се вписва в доста изтърканите клишета на дясното или лявото. Най-вече субект, който възниква, защото ситуацията в България и в света, се променя. Ние влизаме в нова епоха. Тепърва ще разбираме. Времето между 1989-а и 2016 г. остава назад. Това колко процента имаме днес или на следващо замерване е детайл от нашия дългосрочен исторически растеж. Фиксирането върху тези резултати може да подведе много хора"

"Властта се получава от избирателите, не със схеми в парламента. В "Да, България" има достатъчно хора, които нямат намерение да се възползват от благини. Имаме какво да правим в следващия парламент. Имаме конкретни парламентарни инструменти, за да се затрудни функционирането на този модел и да предизвика неговия край под собствената му тежест"

Христо Иванов не очаква следващият парламент да има особено дълъг живот, в който да има реална опозиция. "Българската политическа система е като мръсен парцал. За да бъде изпран той, трябва да се сменят много води".