САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че оттегля страната от Парижкото споразумение за борба с вредната за климата човешка дейност, "обявявам, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение..и ще започнем преговори за по-добри условия и евентуално за съвсем ново споразумение"

Напускането на споразумение от вторият по големина (след Китай) замърсител в света задълбочава разцеплението между САЩ и останалите развити страни в света. Америка попадна в компанията на страни като Сирия на Башар ал Асад и Никарагуа, които не са подписали Парижкото споразумение.

Дори при липсата на американско ръководство, дори докато тази администрация се присъединява към малката група от държави, които отхвърлят бъдещето, аз съм убеден, че нашите щати, градове и компании ще действат и ще направят дори повече, за да ни поведат в правилната посока и да помогнат да защитим за бъдещите поколения единствената планета, която имаме", каза бившия американски президент Барак Обама.

Германия, Франция и Италия също разкритикуваха решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Те са твърдо убедени, че споразумението не може да бъде предоговорено.

Парижкото споразумение ще издържи. Светът може да продължи да разчита на Европа за глобалното лидерство в борбата срещу климатичните промени“, заяви еврокомисарят за климата Мигел Ариас Канете.

Главният изпълнителен директор на „Тесла“ Илон Мъск и изпълнителният директор на „Уолт Дисни“ Робърт Иджър обявиха, че напускат съвещателния комитет по технологиите на президента Тръмп, поради решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. „Напускам съветите на президента. Промяната в климата е реална. Отказът от споразумението не е добър нито за Америка, нито за света“, написа Мъск в своя Twitter по рано. В Туитър Робърт Иджър написа, че напускането му е “въпрос на принципи“.

Едни от най-големите компании Google, Apple, Microsoft, Facebook и Adobe излязоха с платени съобщения на цяла страница в най-влиятелните The New York Times, The Wall Street Journal и New York Post с искане към американския президент да запази участие в споразумението.

Бившият губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер по повод решението на Доналд Тръмп да изтегли страната от Парижкото споразумение. „Един човек не може да унищожи прогреса ни. Един човек не може да спре революцията на чистата енергия. Един човек не може да върне времето назад. Един човек не може да ни върне назад във времето. Само аз мога! Защитата на околната среда няма да разруши икономиката. В крайна смета екологичната политика прави точно обратното. Тя помпа икономиката. Хората ще се вдигнат. Местните и щатските власти ще се вдигнат. Те ще запълнят празнината, която Тръмп създава“. Шварценегер призовава Тръмп да "избере бъдещето", защото хората помнят само великите лидери, които гледат напред.