Ще се придържам към Конституцията

Твърдо решен съм да се придържам към Конституцията - ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност, посочи новоизбраният президент Румен Радев.

Никога не съм симпатизирал на президента Плевнелиев, но вчерашното му решение беше държавническо. Предложението да назначи кабинет предложен новоизбраният президент Румен Радев беше най-доброто за България в тази обстановка. Ако президента Плевнелиев трябваше да назначи свое правителство, което да яде и пие по празниците, то по-добре да не го прави. Никой в администрацията няма да вземе на сериозно министър, който встъпва в длъжност за 20 дни. За това време министрите няма да могат да си назначат заместници, да сформират екипи и да се запознаят с подчинените си, камо ли да свършат някакви смислени държавнически действия.

Жалко, че един генерали от българската армия нямаше смелостта да се прояви като държавник, който поставя по-високо от всичко интересите на държавата и нацията, по-горе от личните и партийни интереси. Лидерът трябва да поема отговорност, да носи иновациите, да предвожда. Без инициатива, лидерите са просто работници в ръководството. Хари Труман: „Хората правят историята, а не обратното. В периодите, когато няма лидери, обществото тъпче на едно място. Развитието се случва, когато смели, сръчни лидери сграбчат възможността да променят нещата към по-добро.”

Петър Стоянов президент между 1997 и 2002 "През 1997 година "Получих натиск от днешните ни най-големи приятели - НАТО и Европейския съюз. Събрахме се на приятелска среща с посланиците на различните страни и тогава ме посъветваха да дам мандата на най-голямата по численост парламентарна група – тази на БСП. Казаха ми, че ако не го направя, всичко ще излезе извън контрол, защото това щеше да е действие извън конституцията"

В обръщение към нацията от 27 януари Президентът Петър Стоянов предлага конкретна формула за изход от кризата, като всяка политическа сила трябва да направи стъпка към съгласието – левицата да се откаже от мандата си, а ОДС да се върнат временно в парламента. На 04.02.1997 година Петър Стоянов отказва да получи мандата с мотив, че гласуването на нов кабинет на БСП може да доведе страната до необратими политически последици и спешно свиква Консултативния съвет за национална сигурност. Ето така се взимат трудни решения когато си избран за водач на народа.

Джеймс Кларк - американски пастор и преподавател по теология в Харвардския университет произнася една фраза, която в тази ситуация е много актуална. Тя гласи: „Хоризонтът на политика са следващите избори, а този на държавника - следващите поколения”.