Те ще бъдат по-скоро безконфликтни

За мен е очевидно, че темата за конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена. Да кажем, че без реформа в прокуратурата такава в дълбочина не може да се случи. Дадох примери с различни казуси в миналото, които коментирахме заедно - Костинброд, подслушването на премиера в дома му КТБ, ЦУМ-гейт, които сочат на това, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на отговорност. Всякаква мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието. Който и да е главен прокурор - било Никола Филчев или Сотир Цацаров, не мисля, че при тези правомощия и липсата на механизъм за отговорност може аз или някой друг да бъдем по-добри. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред журналисти.

Екатерина Захариева и Цецка Цачева реагираха на думата "мимикрия". Захариева категорично отхвърли твърденията, че става дума за симулиране на съдебна реформа. Нашият призив е, че това е важна реформа, но не бива да се отлага всичко останало, за да има промени в конституцията, фокусирайки се върху едната бройка където да бъде, каза Захариева.

Татяна Дончева в предаването „Лице в лице“ по bTV: „Или притежавате дълбочина, или не притежавате. Да се очаква от Цецка Цачева и Екатерина Захариева реформи, особено в области, които са им смътно познати... и да станат изведнъж те задълбочени – няма такъв случай. Те ще бъдат по-скоро безконфликтни. Те нямат никакви професионални възгледи, нито имат сърце да гонят такива неща. Това е едно правителство на универсални министри, които са свикнали външно да имитират поведение на министър – в смисъл – да спазват дневната програма, да населяват кабинета на министъра, да гледат да не изпадат в конфликт и да са активни, само когато падишахът им е поръчал правят определени неща“

От Цачева и Захариева до края на тяхното пребиваване в кабинетите ще слушате как са направили радикална реформа, която не може да включва промени в Конституцията, защото ЕК не ни ги изисква.