Това е популизъм

На 2 декември 2016 година депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който е председател на парламентарната правна комисия каза, че ГЕРБ подкрепят резултата от референдума но, че "не бива да се правят "промени на парче", когато става въпрос за такава важна промяна, каквато е смяната на пропорционалната избирателна система с мажоритарна.Той каза още, че трябва да се спазят изискването и международния стандарт за добра практика на Венецианската комисия и на всички организации, които съблюдават изборните процеси в ЕС. Препоръките на Венецианската комисия са, че не трябва да се правят промени в изборното законодателство поне 6 месеца преди изборите.

В понеделник Данаил Кирилов обяви, че са готови и с промени в Изборния кодекс, чрез които се въвежда мажоритарен избор на депутатите в два тура. Според него новите правила за вота можели да се изгласуват за три-четири седмици (Новоизбраният президент ще встъпи в длъжност на 19 януари след 8 дни).

На въпрос как коментира факта, че другите партии се обединяват срещу ГЕРБ по въпроса за мажоритарния вот, Кирилов заяви: "Това е популизъм."

За един месец г-н Кирилов забрави изискването и международния стандарт за добра практика на Венецианската комисия и започна да мисли два месеца напред с хоризонт предсрочните избори. Забрави, че това народно събрание няма още три-четри седмици живот и реши да се хареса на двата и половина милиона гласували на референдума за мажоритарен вот. Разбира се пак забравиха за другия въпрос на референдума за 1 лев субсидия, за който им трябва само час за да го гласуват. Нищо ново под слънцето. Последните години България я напускат младите образовани и активни българи, а в страната ни все повече се увеличава процента на необразованите и нежелаещи да работят граждани. Резултата е това, че имаме все повече политици които говорят това с което искат да чуят болшинството от неактивната част на обществото и те определят нашия живот. За съжаление образованите можещите и активни българи или са се отчаяли и не ходят да гласуват или са напуснали страната. За това и все повече популизмът е на мода. Най-много обичаме политиците които ни обещават, че като спечелят изборите от небето ще валят пържоли и кюфтета. За това и разочарованието след избори е съвсем нормално. Единственият начин да просперира една държава е да има можещи и образовани граждани, а не народ който чака подаяния от своите управляващи.

"Всеки народ си заслужава управниците."Георг Вилхелм Фридрих Хегел.

"- А бе как ще изберем правителствени, откъде ще изкопаем избиратели? Ами че ти бе, бай Ганьо, нали си; уж либерал - осмели се да възрази Бочоолу.
- Кой ти каза, че съм либерал! - попита строго бай Ганьо.
- Как кой ми каза? Ами че не помниш ли колко консерватори си пердашил, колко си ги псувал, как да не си либерал? Не знаеш ли - ти сам каза, - че даже на Иречека си се хвалил, че си либерал? - възразяваше Бочоолу.
- Ей че си прост! - отговаря със снизходителна усмивка бай Ганьо. - Че какво, като съм казал на Иречека, дума дупка прави ли! А бе, ахмако, че аз, един Иречек ако не метна, кого ще метна?
- Имаш право, твоя милост! Бочоолу, налягай си парцалите, недей го опява! - обади се Гочоолу. - И аз съм консерватор.
- Ами че аз на гроб камък ли съм! Аз съм пък хептен консерватор - изтърси Дочоолу, - я стани и ти бе, Бочоолу, един консерватор, че да ги пипнем онези, да не могат да мръднат.
- Добре, ама не зная управителят с кои ще бъде - отговаря Бочоолу.
- Управителят ли? С нашите, разбира се - съобщава бай Ганьо, - и околийският е с нашите. Постоянната комисия не е законна, ама кой ще му дири законност, тя е наша. Бюрото е наше. Градският съвет е наш. Кметът малко шава, ама ще му отрежем куйрука. Общинските съвети по селата не са утвърдени нарочно, разбирате ли? Ако бъдат с нас - ще ги утвърдим, ако не - на дяволите. Пак ти казвам - колкото за управителя, нямай грижа, той е наш."

Бай Ганьо прави избори - Алеко Константинов