Това не е случай типичен за банкова система, това е, бих казал, криминален случай

Иван Искров - Ако КТБ е докладвала лъжливи и нагласени данни, това няма как да се види от „Банков надзор“ на 3-месечна база. Те просто са фалшифицирали отчетите, г-н президент.

Сотир Цацаров - Първото касае кредити, на обща стойност около 3,5 млрд. лв., за които, както и г-н Искров каза, няма информация или по-скоро няма достоверна информация. И второ, „касовата липса в размер на левовата равностойност на 205 887 223 млн. лв. 137 кредита съставляват приблизително 95% от актуалния кредитен портфейл на банката. Голяма част от тези кредити са „регистрирани на охранители и служители от КТБ или свързани с нея дружества, които само са подписвали документите, предоставени им от г-н Василев и от негови представители, без реално да са извършвали каквато и да е дейност. Има лица, които заявяват, че офисът им е личният им автомобил; лица, които заявяват, че просто подписват; както и пенсионер, който е управител на дружество, и заявява, че неговата работа се изразява в това веднъж в месеца да бъде посетен от счетоводител и съответно да подпише документите, които са му били представени.

За изчезналите 205 млн. лв. Според прокуратурата еднократно „неправомерно теглене няма – имам предвид теглене на суми в брой. Напротив, има съставяне на неистински документи, документи с невярно съдържание и извършване на счетоводни операции за неизвършени фактически и реално банкови операции, с цел прикриване на липса в главната каса на банката в горния размер. А тази липса според нас се дължи на присвоителни действия на обвиняемите за периода края на 2011 г. до 19 юни 2014 г. Имаме свидетелски показания, които твърдят, че в множество случаи са изпълнявани нареждания на г-н Цветан Василев за осигуряване на пари в брой от главната каса на КТБ. След това се установява, че тези пари са изваждани от банката без разходооправдателни документи и така с течение на времето се е натрупала тази касова липса в цитирания размер. Това не е случай типичен за банкова система, това е, бих казал, криминален случай.

Лютви Местан - Едно е да имаме банкова криза, продукт на естествени икономически процеси, това се случва по света, нали така, но съвсем друго е, ако ние сме в режим на тежко, особено тежко криминално престъпление – източване на банка с целия инструментариум, арсенал на реквизити на престъплението, фалшифициране на документи и т.н., и т.н. Вижте, много е важно как излизаме от това заседание, защото, г-н президент, длъжни сме като политици да видим как изглеждаме в очите на света. В очите на света в България не става въпрос за банкова криза, не става въпрос за фалита на една банка, светът вижда нещо много по-опасно в България. Отвън онова, което се вижда, е, че това е продукт на тежка системна корупция, това са твърденията, че това е продукт на нерегламентирана връзка, не просто на политика и бизнес, на нерегламентирана връзка на институции и престъпен бизнес. Така изглежда.

Лютви Местан - Искам да попитам води ли се протокол?
Росен Плевнелиев - Да, води се.
Лютви Местан - Какъв е характерът на този протокол?
Росен Плевнелиев - Изцяло секретен.
Лютви Местан - Добре, да знам. Важна е тази уговорка, г-н президент.