Трябва да има дистанция в отношенията между президента и един прокурор

Бивш федерален прокурор на Ню Йорк Прийт Бхарара, който бе уволнен от американския президент Доналд Тръмп, каза защо е бил уволнен. Прийт Бхарара е получил две телефонни обаждания, а след като е получил трето е отказал и е бил уволнен.

Прийт Бхарара е тазначен от бившия президент Барак Обама. Бхарара казва, че Тръмп, изглежда, се е опитвал да "изгради връзка" с него, след като двамата се срещат в края на 2016 г. Той обаче смята това за неуместно, особено след като Тръмп става президент. "За седем години и половина президентът Обама не ми се е обадил нито веднъж. Очаква се да не получавам обаждания от президента на САЩ, защото трябва да има дистанция в отношенията между президента и един прокурор...Личен разговор без присъствието на правосъдния министър и без предупреждение между президента и мен или който и да е американски прокурор, който е в позиция да разследва бизнес интереси и сътрудници на президента, е много необичаен."

А в нашата мила родина от няколко седмици се води дискусия редно ли е, или не главния прокурор да се среща с двама бизнесмени като единият освен бизнесмен е и политик. Прокуратурата не вижда нищо нередно в такива тайни срещи в офисите на бизнесмени и политици. Премиер Бойко Борисов също не вижда нищо нередно в тази среща, а смята Сотир Цацаров за жертва на червени олигарси. Определени медии които са свързани косвено с депутата Делян Пеевски от ДПС бранят прокуратурата. Президентът Румен Радев казва, че "не може да бъде арбитър в ситуация, в която дори фактите са противоречиви". В случая никой не иска от него да бъде арбитър, а да изкаже позиция дали това е уместно.

Виждате ли голямата разлика как мисли един федерален американски прокурор и какво е мисленето на цяла една политическа, икономическа и магистратска прослойка у нас. За това е необходима съдебна реформа. Но тя няма да се случи от хората които системно изнасилват съдебната система. Нима очаквате насилника сам да се вкара в затвора. Тази система позволява на хората, които управляват в сянка да имат всички механизми да държат в подчинение всеки, понечил да надигне глас срещу добре изградените кръгове от фирми, чрез които се източва държавния ресурс. Така структурирана, прокуратурата, която е безконтролна, може да се използва за натиск от хората, които кадруват в сянка.

За това хората, които ни управляват (не зависимо кои са те) ще продължават да ни обясняват, чрез медийните си империи, че няма нужда от реформа, че българската правосъдна система работи най-добре в света, а лошите служители в Брюксел нарочно пишат такива отвратителни доклади за нашата прекрасна съдебна система. В България няма корупция по високите етажи на властта и в съдебната система има само ангелчета облени в светлина.

Питате се докога българската съдебна система ще работи така. Отговорът е лесен докато ние всички и разрешаваме. Докато не разберем, че промяната зависи от нас. Никой няма сам да отреже клона, на който седи, независимо колко гнил е той. Вие трябва да разберете, че неработещата съдебна система ражда всички останали неправди, от които се възмущавате. Тя толерира корупцията, която ограбва и малкото ресурси, които има нашата бедна страна и нормалните български граждани стават още по-бедни. От вас зависи дали ще очаквате прокурори и съдии да не получават обаждания от политици, защото трябва да има дистанция в отношенията между тях или ще го смятате за нормално и ще живеете в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. Много от вас отдавна са забравили за SMS, изпратен от премиера Бойко Борисов на председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Но никой от нас не знае още колко обаждания получават магистрати.

Другият изход за хората, които не сте съгласни е да напуснете нашата прекрасна страна и да отидете на запад, където няма да има нужда да се борите с хора, които назначават политици, магистрати и т.н. за да могат безнаказано да ви ограбват. Там също има корупция, но има и работеща съдебна система.