Винаги съм смятал, че ако гражданската инициатива е силна, тя ще намери източници да се самофинансира

Данаил Кирилов, председател на Правната комисия за промените в Закона за съдебната власт по Дарик радио в предаването "Кой говори?" с Пролет Велкова. "Отстояват се точно демократичните ценности в съдебната система и главната от тях, прозрачност и равенство. Не може организациите, които отстояват такива цели, да подържат тъмнината по отношение на източниците на тяхното финансиране. Категорично има (тъмнина). Аз на нито една от тези организации в интерес на истината не знам конкретни факти по отношение на тяхното финансиране. Няма съдържателна информация. Не само аз, а експерти са правили проверка на общодостъпната информация и трябва да ви кажа, че тя е никаква. И до колкото я има тя е неизчерпателна. Посочете ми източник в който да има годишно посочени всички източници на финансирания по конкретни проекти за която и да е от тези организации."

На въроса на Пролет Велкова защо на ВСС е разрешено да се финансира като и в него има съдии и прокурори г-н Данаил Кирилов не можа да отговори смислено, а след рекламите изглежда е преценил, че няма нужда да отговаря на неудобни въпроси и беше напуснал студиото.

Имам няколко въпроса към народния представител от ГЕРБ Данаил Кирилов.
1. Ако тези организации са изпълнили всички законови изисквания по обявяване на финансовите си отчети, но в закона не е вписано, че те трябва да правят разбивка по пера, всеки конкретен източник и всеки конкретен проект, с какво те са нарушили закона.
2. Второ, ако г-н Кирилов иска тези организации да обявяват по голям обем данни, за да са по прозрачни защо като народен представител не предприеме действия за промяна на закона, като задължат тези организации да публикуват по пълна информация. Това е изцяло в неговите правомощия.
3. Защо вместо да се опита да направи процеса по-прозрачен чрез законови регулации, той се опитва да спре финансирането и по този начин да затвори устата на организациите, които са неудобни на управляващите.

Г-н Кирилов, ако целта ви беше „демократичните ценности в съдебната система и главната от тях, прозрачност„ това можете да го постигнете много лесно и без да спирате външното финансиране. Изглежда целта ви е да затворите устата на неудобните неправителствени организации.

Това, че Данаил Кирилов не е наясно нито със съществуващото към момента донорско финансиране за магистратските организации, нито за проектите, които се финансират от него, е предимно негов проблем. Неизвестните за него данни са публична информация, публикувана на сайтовете на финансираните организации, както и на сайтовете на донорите, в регистъра на Министерството на правосъдието и др.

НПО е частна независима от държавното управление институция, която развива обществена дейност без стопанска цел и се финансира от източници, несвързани с правителството. Изглежда управляващите искат да създава се държавна хранилка и от нея да папкат избрани НПО. По този начин те ще си отглеждат собствени угаждащи им граждански организации. Като в зависимост от степента на послушание ще им се отпуска финансиране.

В стенографирано заседание преди година на правната комисия за промените в закона за неправителствените организации по повод тяхното финансиране, самият Данаил Кирилов казва за държавното финансиране "Аз лично ще запазя скептицизма си за този институт. Винаги съм смятал, че ако гражданската инициатива е силна, тя ще намери източници и основания да се самофинансира. Другото е да създаваме нещо…за което утре ще се каже: Вие не сте независими, а сте на хранилка на изпълнителната власт, каквото ви дадат – това е… Може би е по-добре да се изключи националното финансиране, а организациите да си търсят европейско, партньорско, всякакво друго."

Изглежда след една година г-н Данаил Кирилов вече не иска организациите да си търсят европейско, партньорско, всякакво друго финансиране. За неговата партия която в момента е управляваща изглежда е много по-важно неправителствените организации да станат правителствени.

Днес заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви по повод действията на унгарското правителство към неправителствените организации, подкрепяни от чужбина: "Гражданското общество е самата структура на нашите демократични общества и затова не трябва да бъде неоправдано ограничавано в своята работа”.

Според съобщение на Европейската комисията законът нарушава правото на свободно сдружаване, което е прогласено от Хартата на основните права в ЕС. Тя изразява безпокойство, че унгарският закон минава отвъд изискването за прозрачност и накърнява правото на защита на личния живот и личните данни.

Правителството на Орбан твърди, че мерките са насочени към подобряване на прозрачността, както и за борба с прането на пари и финансирането на тероризма. Това напомня ли ви доводите на нашето демократично правителство.