ДЕКЛАРАЦИЯ

Публикувано от accountantbg on Вт., 05/15/2018 - 10:34

През последните няколко дни наш колега съдия Силвия Хазърбасанова е обект на медийна кампания, която се изразява в разпространение на абсолютно неприемливи, унизителни за личното й достойнство квалификации по повод постановено от нея съдебно решение по дело.

Като част от същата кампания журналисти причакват съдия Хазърбасанова пред съдебна зала с въпроси, свързани с постановеното от нея решение и извън всякакви правила за приличие я преследват по коридора. На 09.05.2018 г. на сайта на медията е публикувана снимка на съдия Хазърбасанова пред дома й, заедно със съпруга й.

Считаме проследяването на български съдия до дома му, заснемането му в присъствието на семейството му и навлизането без разрешение в личното му пространство за абсолютно недопустимо в правова държава. Подобно поведение няма връзка с никакво журналистическо разследване, а е обикновен опит за сплашване и притесняване на съдията. Още повече - когато медията е страна по дело, разгледано от същия съдия, решението по което подлежи на обжалване пред горестоящия съд.

Призоваваме ВСС да вземе всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на съдия Хазърбасанова и нейното семейство.

Декларираме нашата решимост на отстояваме независимостта на българския съд и изразяваме убедеността си, че пасивното отношение на държавните институции в създалата се ситуация е неприемливо. То окуражава ескалирането на заплахите към съдията и охулването на съда като институция.

Липсата на гаранция за физическата безопасност на съдията пряко се отразява на възможността съдиите да правораздават независимо и спокойно.

Поставени сме в тежката ситуация да е необходимо да припомним, че Софийският районен съд е най-големият и най-натовареният районен съд в страната. Неговата спокойна работа по прилагане на закона е жизнено необходима за българското общество.

От Съдии Софийския районен съд