ИКОНОМИКА

Декларацияята по чл. 38, ал. 9, т. 2 трябва да се подаде до 31 март на 2018 г.

Публикувано от accountantbg on Съб., 03/03/2018 - 14:45

Предприятия, които не са осъществявали дейност през 2017 г. нямат задължение да публикуват в Търговския регистър. Това обстоятелство се декларира с декларация, която се публикува в търговския регистър в срок до 31 март на 2018 г.

Декларацияята по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството може да се представи за обявяване със заявление по образец съгласно приложение Г2 или Г1 от Наредба № 1 за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението се прилагат:

Бил Гейтс смята, че богати хора като него трябва да плащат значително по-високи данъци

Публикувано от accountantbg on Вт., 02/20/2018 - 07:58

Милиардерът съосновател на Microsoft Бил Гейтс заяви в ефира на CNN, че богати хора, като него трябва да плащат значително по-високи данъци. Гейтс, който притежава активи стойност над 90 млрд. долара, каза, че независимо от факта, че е "платил над $ 10 милиарда данъци, което е повече от всеки друг, независимо от това правителството трябва да изисква хората в моето положение да плащат значително по-високи данъци ". Бил Гейтс е вторият по богатство в света след основателя на Amazon Джеф Безос.

Резултатът - затварят малки фирми, напуска квалифицираният труд

Публикувано от accountantbg on Вт., 01/30/2018 - 16:08

Радан Кънев "Една, меко казано, спорна социалистическа политика.
Именно поради нея - т.е умишлено! - в България цялата данъчна, осигурителна и административна тежест се стоварва върху малкия бизнес и квалифицираните работници със средни доходи (високите са облагодетелствани от плоския данък и осигурителния максимум).

Резултатът - затварят малки фирми, напуска квалифицираният труд. Тези, които носят риска и тези, които са учили и са се квалифицирали, получават колкото тези, които не са...
Благодарете на Горанов..."

Фирмите подават декларация за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2017 г., ако са удържали авансов данък

Публикувано от accountantbg on Вт., 01/30/2018 - 08:58

До края на януари 2018 г. предприятията и самоосигуряващи се лица, които през четвъртото тримесечие на 2017 година са платили на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения, наем или доходи от други източници по чл. 35 от ЗДДФЛ и са удържали авансов данък върху тези доходи, трябва да подадат декларация за дължими данъци (образец 4001) по чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 201 от ЗКПО.

Настояваме парите на столичани да се обслужват от водещи банки с добра репутация

Публикувано от accountantbg on Пон., 01/29/2018 - 17:46

След мътната приватизация на Общинска банка, продадена на безценица на съмнителния бизнесмен Георги Самуилов, въпросът къде ще бъдат парите на софиянци, е от ключово значение.

При приемането на бюджета на столицата за 2018 г., общинският съвет, доминиран от ГЕРБ, прие решение, което нарушава нормалните правила и политики за управление на риска на парите на общината и на общинските фирми.

Преди малко в комисия в Народното събрание са гласувани промени в Закона за трудовата миграция

Публикувано от accountantbg on Вт., 01/25/2018 - 09:14

Даниела Пенкова "И докато ние, българите, за пореден път се оказахме най-умните, най-хитрите, най-способните "да виждаме подводни камъни" (но само там, където ги няма) и докато българската УЖ лява партия призовава за референдуми по един тоооолкова важен проблем за обществото, ето какво става в парламента:

Доверието на инвеститорите към страната ни се завръща

Публикувано от accountantbg on Пет., 01/19/2018 - 18:27

Мирослав Иванов "Най-вероятно сте чули, че „Доверието на инвеститорите към страната ни се завръща“. Каза го министърът на икономиката Емил Караниколов.

Това наистина звучи чудесно. И всеки нормален човек би трябвало да е доволен.

Единственият проблем е, че е невярно. Така, както са повечето вербални послания, които идват от управляваща коалиция.

бичам цифрите. Те са сурови и безпристрастни. За край на тази забележителна седмица ви черпя с две цифри.

Преките инвестиции в България под форма на реинвестирана печалба:

?През 2017 г. 28 млн. евро.

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си

Публикувано от accountantbg on Пет., 01/19/2018 - 17:48

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Дружества, които не са осъществявали дейност през данъчната 2017 година

Публикувано от accountantbg on Вт., 01/18/2018 - 13:48

Търговските дружества, които не са осъществявали дейност през данъчната 2017 година по смисъла на Закона за счетоводство и които са освободени от подаване на годишен отчет за дейността, са освободени и нямат задължението за подаване на годишна данъчна декларация съгласно чл.92, ал.4 от ЗКПО. Тоест дружествата които през 2017 година не са извършвали дейност вече няма да подават нулеви декларации и отчети, както беше до сега (декларация Обр.1010а вече отпада).

До края на януари ползваме 5% отстъпка за декларация онлайн

Публикувано от accountantbg on Пон., 01/15/2018 - 22:21

Ако подадете декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие за ползване на отстъпката е гражданите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 януари 2018 г.

Най-бързо и лесно по интернет декларация се подава с персонален идентификационен код, уточняват от НАП.