ИКОНОМИКА

Българската икономика е спряла да се капитализира от преки инвестиции

Драстичен спад на преките инвестиции в България. За това алармира икономистът Румен Гълъбинов в студиото на „Просто Диков“ по BITelevision.

Драстичен спад на преките инвестиции. Българската икономика е спряла да се капитализира от преки инвестиции и се ползват повече заеми. В икономиката няма инвестиции, а само с еврофондове няма как да се развива. Инвеститорите изчезнаха заради корупцията. Повече корупция – по-малко инвестиции, каза Гълъбинов. Българската икономика няма как да се развива устойчиво без инвестиции.

Стоките от български доставчици обаче съставляват приблизително 60-70% от общия обем на стоките

Красен Станчев икономист, съосновател и директор на Института за пазарна икономика "„Видимите и невидимите ефекти от навлизането на модерната търговия в България: факти срещу митове”
Както бе известно от теорията и бе доказано от анализите на четири проектозакона от 2010-2011 г. насам, новите данни продължават да доказват приноса на големите търговци на дребно към конкурентността производители и благосъстоянието на домакинствата в България:

Колко е важна Руската федерация като източник на ПЧИ в България

Красен Станчев икономист "Колко е важна Руската федерация като източник на ПЧИ в България през 2016 г.?
Фирми от тази страна са инвестирали тук 16.1 млн евро, което е по-малко от следните страни:
• 1.1 пъти по-малко от Чехия;
• 1.4 по малко от Австралия, ОАЕ и Турция;
• 3.8 пъти по-малко от Белгия;
• 4.3 по-малко от Норвегия;
• 7.7 пъти по-малко от Белгия;
• и 13 пъти по-малко от Австрия."

Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Джеф Безос са тримата най-богати хора в света

Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Джеф Безос са тримата най-богати хора в света в момента. Въпреки това богатството им дори не се доближава до това на някои влиятелни хора в историята, които са още преди индустриалната революция.

Богатството на основателя на Microsoft Бил Гейтс се оценява на 86 млрд. долара. Това на инвеститора Уорън Бъфет е на почти 76 милиарда долара. Шефът на "Амазон" Джеф Безос, около 73 милиарда долара.

Това не е случай типичен за банкова система, това е, бих казал, криминален случай

Иван Искров - Ако КТБ е докладвала лъжливи и нагласени данни, това няма как да се види от „Банков надзор“ на 3-месечна база. Те просто са фалшифицирали отчетите, г-н президент.

За продавача цените винаги са твърде ниски; за купувача цените винаги са твърде високи

Мнение на Вискяр Градинаров от форума на Предприемач по повод новите промени за разплащанията кеш "Имаш невероятно объркан мироглед, щом твърдиш такова нещо за твой разход.
За продавача цените винаги са твърде ниски; за купувача цените винаги са твърде високи.
Държавата веднъж те скубе защото си се хванал да работиш и да сътвориш нещо - ДОД.
След това те скубе, щото трябва да ядеш, да се обличаш, да се учиш и т.н. - ДДС.
След това те скубе, щото трябва да пътуваш - поне до работа, а и храната ти трябва да допътува до теб - акциз на горивата.

Ако инкриминират притежанието на повече от хиляда лева

Илиян Василев "Проблемът изобщо не е в 1000 лв лимит за кеш плащания. Ако мога да плащам навсякъде с карта и не нося кеш ще бъде най-добре. 1000 лева са достатъчно високо равнище. Моят проблем е, че поправката е лобистка и цели да налее допълнителни приход от такси на банките. У нас нито кредитните, нито дебитните са нетно неутрални за този който плаща и ги използва, както е на Запад. Ако си мислят, че така ще преборят сивата икономика защото я отъждествяват с кешовата дълбоко се лъжат. Кешовите потоци, които се отчитат, т.е.

От 1000 лева таван за кешови плащания печелят банките

Мартин Димитров "От 1000 лева таван за кешови плащания печелят банките. Трябват стимули за електронни транзакции, а не драстични ограничения. Освен това липсата на информационна кампания и обстоятелството, че промяната се прави от първи август ще доведе до множество глоби за неразбрали лица. В миналия Парламент ние спирахме подобни щуротии, сега няма глас на разума.
Как е в ЕС?

Факт е, че Brexit е губещо предложение

Икономическата реалност започва да се изравнява с фалшивите надеждите на населението. Те повярваха на обещанията на жълтата преса, че Brexit няма да понижи техния стандарти на живот, за това те запазиха своя стандарти, като натрупаха дългове.

Пропуска се златна възможност за намаляване цената на газа с над 40%

Мартин Димитров "Радев и Герджиков, не е толкова страшно България да защити своя интерес пред Газпром. Времето изтича.

От 01.04.2017 г. влизат в сила измененията в Наредба №5

От 01.04.2017 г. влизат в сила измененията в Наредба №5 от 29 декември 2002г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл.62, ал.5 от Кодекса на труда (КТ), публикувана в „Държавен вестник“ бр.23/2017г. Промените основно са свързани със задължение за посочване в подаваните уведомления на код по ЕКАТТЕ на населеното място, където е работното място на наетото лице.

Новите спецификации и програмен продукт „Трудови договори“, както и подробна информация за приетите изменения в Наредбата са публикувани на официалната интернет страница на НАП.

Наливането на пари в пробита кофа не носи резултат

От фейсбук профила на икономистът Георги Ангелов
"Години наред ни обясняваха, че здравеопазването е "недофинансирано" и затова е зле. Години наред увеличаваме и увеличаваме разходите за здравеопазване и стигнахме до сегашното положение: Според Евростат имаме най-големи здравни разходи от всички нови страни членки на ЕС - повече от Чехия, повече от Унгария, повече от Полша, повече от балтийските страни, повече от Хърватия, дори повече от Гърция и Кипър.

ДПС и руски факс провалили сделката за „Булгартабак”

Отстраняването на Лидия Шулева и настоящият служебен премиер Огнян Герджиков е свързано изцяло с приватизацията на „Булгартабак”, това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившия вицепремиер Л. Шулева. „Беше определено да се продадат фабриките в София и Благоевград. От първоначална цена от 180 млв. с British American Tobacco постигнахме споразумение за 250 млн. лв. После „Булгартабак” се приватизира срещу 100 млн. лв., тоест 2,5 пъти по-малко.

Фирмите подават декларация за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2016 г., ако са удържали авансов данък

Всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Декларацията – по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001), се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци.

Неперсонифицираните дружества, които имат регистриран по ДДС съдружник, също трябва да се регистрират по закона

За заварените случаи срокът изтича в края на януари

Новите подоходни декларации вече са достъпни в сайта на НАП

Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2016 г. вече са публикувани на сайта на НАП.

От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ТЪРСЕНЕ НА НЕФТ И ГАЗ В БЪЛГАРИЯ

Автор инженер Яко Барух – геолог проучвател

 

Перспективи за търсене на промишлени натрупвания на нефт и газ у нас има както в Северна България, така и в Южна България.

 

СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ

 

10 офиса на НАП с нови сметки от 1 ноември

Десет териториални структури на НАП ще имат нови банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски от 1 ноември 2016 г. Става въпрос за офисите на НАП в Бургас, Разград, Търговище, Шумен, Видин, Враца, Пазарджик, Хасково, Благоевград и София област.

От 1 ноември всички плащания от дружества, регистрирани на територията на тези офиси, както и от физически лица с постоянен адрес там, трябва да стават по новите сметки.

В случай на превод по закрита банкова сметка на НАП, наредените средства ще бъдат върнати на платеца от неговия доставчик на платежни услуги.

Утре е последния ден в който всички търговци трябва да публикуват финансовите си отчети за 2015 г.

Утре (30 юни) е последния ден в който всички търговци по смисъла на Търговския закон трябва да заявяват за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър своя годишен финансов отчет (ГФО) за 2015 г. В същия срок останалите предприятия трябва да публикуват финансовия си отчет чрез икономическо издание или чрез интернет .

Бюджетните предприятия и eдноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит, не публикуват финансов отчет.

Търговците без дейност също са задължени да публикуване в търговския регистър ГФО до 30.06.2016 г.

Публикувате на годишен финансов отчет (ГФО) за 2015 г

Съгласно новия Закон за счетоводството, до края на юни 2016 г. всички търговци по смисъла на Търговския закон трябва да заявяват за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър своя годишен финансов отчет (ГФО) за 2015 г. В същия срок останалите предприятия трябва да публикуват финансовия си отчет чрез икономическо издание или чрез интернет. Бюджетните предприятия и eдноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит, не публикуват финансов отчет.

От окончателен доклад за Корпоративна търговска банка АД (в несъстоятелност)

Както Глас Индъстри, така и Болкан Глас имат кредити, който не са изплатени на КТБ, на обща стойност BGN 215.3 милиона. Резултатите от нашето проследяване показват, че КТБ са финансирали инвестициите в Сръбска фабрика за стъкло, която е докладвала загуби в своите финансови отчети за всички години поне от 2008 г. Компанията продължава да се сблъсква с финансови затруднения в следствие на скорошни доклади в пресата, че дължи 20 млн. евро в неплатени сметки за газ.

Коректните „пускат кепенците“

Може би ви е направило впечатление, че през последната година се появи една фирма, която издава сертификат "Коректна фирма". През последните месеци дори нейни реклами вървяха по националните телевизии. Срещу 77,52 лв с ДДС, получавате абсолютно безплатно сертификат, че сте "Коректна фирма". Още в началото на дейността им във форума на lex.bg един потребител беше попитал как точно са решили, че тяхната фирма е коректна.

Два дни до крайния срок, в който юридическите лица трябва да подадат годишните си декларации

Остават два работни дни – до 31 март, до крайния срок, в който фирмите трябва да подадат годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци.

Тези от тях, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2016 г.

Бойко Борисов разпореди прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на Автомагистрала „Хемус”

Министърът на финансите Владислав Горанов отправи искане до Alixpartners Services UK LLP за съгласие от тяхна страна да бъде оповестен изготвеният от компанията доклад за активите на „Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност.

Международната компания беше наета през юни 2015 г. и ангажирана от синдиците на „Корпоративна търговска банка" АД (н), за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им.

Деклариране на ДДС при ползване на служебни активи за лични нужди

Данъчно задължените лица, регистрирани по ЗДДС, които използват стока, включена в стопанските им активи, и за лични нужди, могат да ползват следните алтернативни правни възможности:

1) да не приспадат данъчен кредит за стоката и за съпътстващите ползването й разходи и да не начисляват данък за доставката за лични нужди, или

Страници

Subscribe to RSS - ИКОНОМИКА