ИКОНОМИКА

САЩ отчетоха бюджетен дефицит от 214 млрд. долара за август

Публикувано от accountantbg on Ср., 09/19/2018 - 08:33

Американският бюджетен дефицит се е увеличил до 898 милиарда долара за 11-те месеца до август, надхвърляйки прогнозите за първата пълна фискална година от управлението на Доналд Тръмп.

Бюджетният дефицит за същия период през миналата година е бил 674 млрд. долара, се казва в изявление на министерството на финансите. Разходите са се повишили с 7% до 3.88 трлн. Долара.

За август бюджетен дефицит е от 214 млрд.долара, почти двойно по-голям от същия период на миналата година.

Тръмп казал на Гари Кон да "печата пари", за да намали държавния дълг

Публикувано от accountantbg on Ср., 09/12/2018 - 08:24

Тръмп казал да "печата пари", за да намали държавния дълг, пише в книгата си Боб Уудърд. "Просто управлявайте печатарските преси - отпечатайте пари", казал Тръмп по време на обсъждане на държавния дълг с Гари Кон, бивш директор на Националния икономически съвет на Белия дом. Кон беше "изумен от липсата на основно разбиране от страна на Тръмп", пише Удуърд. Не можеш да го направиш така - каза Кон. "Имаме огромни дефицити и те имат значение. Правителството не може да поддържа такъв баланс."

Кон отхвърли твърденията в книгата във вторник.

Доналд Тръмп отправи бизнес съвет към Форд

Публикувано от accountantbg on Вт., 09/11/2018 - 19:23

В неделя президентът Доналд Тръмп туитна, че заради високите американски мита върху вносните автомобили от Китай, компанията може да започне да произвежда новия си Focus Active в САЩ. "Това е само началото. Тази кола вече може да бъде произведена в САЩ, а Форд няма да плаща мита! ".

Един проблем: Това няма да се случи.

Мениджърът на Форд Майк Левин изтъкна пред президента в Twitter, че "не би било рентабилно да се произвежда Focus Active в САЩ, при очакван годишен обем на продажбите, по-малък от 50 000 бройки и неговия конкурентен сегмент. "

10 офиса на НАП с нови банкови сметки от 1 август

Публикувано от accountantbg on Вт., 07/31/2018 - 15:05

10 офиса на НАП ще имат нови банкови сметки за плащане на данъци, осигуровки и други публични вземания от 1 август 2018 г. Промяната се налага заради вливането на СИБАНК в Обединена българска банка, в които приходната администрация е поддържала сметки досега.

По новите сметки ще се нареждат плащания от граждани и юридически лица с регистрация във всички офиси на НАП в град София, включително регистрираните в „Средни данъкоплатци и осигурители“, както и офисите  София-област, Габрово, Добрич, Кърджали, Монтана, Перник, Русе, Стара Загора и Ямбол.

Войната на Тръмп

Публикувано от accountantbg on Ср., 07/25/2018 - 14:32

Класическият сценарий в комедийните филми е как малката лъжа в началото изисква все по-големи лъжи, за да се запази измамата, докато цялата измама се срине.

Именно това започва да се вижда в търговската политика на президента Тръмп. Първо, Тръмп каза, че търговските му войни ще бъдат "лесни за спечелване" и започна търговските си войни, с тарифи върху вноса на стомана и алуминий и някои стоки внос от Китай.

Тръмп трябва да купи Харли Дейвидсън

Публикувано от accountantbg on Вт., 06/28/2018 - 08:27

В отговор на митата наложени от Доналд Тръмп Европейския съюз реши да обложи с мита някои американски вносни стоки сред които легендарната марка мотоциклети „Харли-Дейвидсън". Компанията „Харли Дейвидсън“ реши да премести част от производството си в чужбина, за да избегне европейските мита. Компанията обяви, че е взела решението си след напускането на Транстихоокеанското партньорство между САЩ и редица азиатски и американски държави, Австралия и Нова Зеландия. Това е пряк отговор на протекционистките действия на Тръмп.

Брутният вътрешен продукт на България е нарастнал с 3,6%

Публикувано от accountantbg on Вт., 06/07/2018 - 18:16

Брутният вътрешен продукт на България е нарастнал през първото тримесечие на 2018 година с 3,6% на годишна база, като икономическият растеж на нашата страна е по-висок от средноевропейския, по данни на Евростат. БВП на Европейския съюз се повиши с 0,4% спрямо последните три месеца на 2017 година.

Най-голям икономически растеж на тримесечна база през първото тримесечие на годината отчита Латвия (1,6%), Полша (1,6%), Унгария (с 1,2%) и Финландия (с 1,2%). България отчита икономически растеж на тримесечна база през първото тримесечие на годината 0,9%.

Най- добрият начин за определяне на цените е това да става в резултат на естествените пазарни механизми

Публикувано от accountantbg on Нед., 05/13/2018 - 07:50

Според Министерство на транспорта нормативното въвеждане на минимални цени на база на себестойността на услугите, предлагани в хотелите, ще окаже положително въздействие върху пазара, като го предпази от дъмпингови практики, които обикновено са свързани със съкращаване на част от услугите или понижаване на качеството им. По този начин хотелите от по-ниска категория няма да бъдат принуждавани да предлагат цени под реалната им себестойност и ще им даде възможност да реинвестират печалбата в по-квалифициран персонал, както и в по-голямо разнообразие и по-високо качество на услугите.

25 милиарда лева преки финансови загуби на средства

Публикувано от accountantbg on Ср., 05/09/2018 - 07:55

Васил Велев председателят на Асоциацията на индустриалния капитал - Другият удар върху трудовия пазар са емигрантските процеси. България е загубила повече от един милион и триста хиляди свои граждани. Според него 30 процента от тях са висшисти и 50 процента среднисти, по консервативна оценка, което е довело до 25 милиарда лева преки финансови загуби на средства, които държавата и данъкоплатците са похарчили за обучението на млади хора. А непреките загуби за българската икономика са много по-големи.

Недостигът на квалифицирани кадри – основно предизвикателство пред германския бизнес у нас

Публикувано от accountantbg on Пет., 05/04/2018 - 19:57

Недостигът на квалифицирани кадри е основно предизвикателство пред германския бизнес у нас - това сочат резултатите от тазгодишната анкета за бизнес средата в България, която Германо-Българската индустриално-търговска камара провежда ежегодно сред своите членове от 2005 г. насам.