Какво постигна Тръмп година и половина след вдигането на митата

Публикувано от accountantbg on Вт., 07/18/2019 - 07:49

Не е изненадващо, че година и половина след като започна експериментът на президента Доналд Тръмп с агресивно налагане на митнически тарифи ефект почти няма.

Митническите тарифите, които Тръмп наложи върху вноса от основните търговски партньори - на стойност стотици милиарди долари може да са навредили на други държави, но с нищо не помогнаха на американците.

Тарифите на Тръмп трябваше да увеличат производство в Съединените щати, като направят вносните продукти по-скъпи. Данните показват, че няма много доказателства, че митата са предизвикали значително увеличение на производството в САЩ.

Наскоро Moody's Analytics анализира ефекта от тарифите на Тръмп върху стоманата и алуминия, който влязоха в сила на 1 юни 2018 г. Производството на стомана в САЩ се повишишава още преди въвеждането на митата, а след като митата влизат в сила, производството се повишава с приблизително същия темп.

Заетостта в защитените индустрии нараства още преди въвеждането на митата и в тези отрасли за 13-те месеца след въвеждането на защитните митата са се добавили 16 730 работни места, това число е „нищожно“ в на фона на общата работна сила от 151 милиона души.

При промишлените запаси положението е по-тревожно, като Nucor е намалял с 15% през последните 12 месеца, AK Steel с 52%, а US Steel с 59%. Що се отнася до производителите на алуминий, Alcoa и Century Aluminium намаляват с 52%.

Най-голямото въздействие от митата са ответните мерки от търговските партньори на САЩ, които въвеждат мита и най-засегнати от тях са земеделските производители в САЩ. Китай е намалил покупките на американска соя, свинско месо и други селскостопански продукти, като това намалява доходите на фермите в САЩ.

Данни показват, че администрацията на Тръмп се е похарчила повече за помощи, предназначена да компенсира фермерите от търговската война, отколкото правителството е взело от повишените мита.