Партийните субсидии и още нещо

Публикувано от accountantbg on Съб., 12/01/2018 - 08:35

Преди изборите ГЕРБ предлагаха промени в Закона за държавния бюджет, с които партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев на получен глас на последните парламентарни избори. Партийните субсидии, че ще бъдат премахнати обещаваха и ВОЛЯ. Е, избраха ги и естествено субсидиите …….останаха.

Господин Марешки „Най-големият грабеж е субсидията, ние предложихме да отпадне", така е, но миналата година те предложиха само извън парламентарните партии, които са получили един процент от гласовете на последните парламентарни избори, да нямат субсидия.

През 2013 година депутати от "Атака" имаха предложение да няма субсидии за политическите партии. Това обяви тогава пред журналисти лидерът на партията Волен Сидеров, след като беше обявен за златния пръст.

Преди няколко дни, текстът в закона за държавния бюджет за намаляване на партийните субсидии мина толкова тихомълком и без много дебати, че никой не разбра. Партиите отново ще получават и през следващата година по 11 лв. за един получен действителен глас. Това записаха депутатите при окончателното приемана на бюджета.

За запазването на размера на субсидията имаше 97 гласа "за", 46 "против" и 3 "въздържал се". Парламентарната група на ПП ВОЛЯ има 12 народни представители, парламентарната група "Обединени патриоти" имат 27 народни представители от тях Атака има 8 народни представители, парламентарната група на ПП ГЕРБ имат 95 народни представители. Атака, ГЕРБ и ВОЛЯ имат общо 115 народни представители, ако имаха желание те можеха да намалят размера на субсидиите.

Партиите отново ще получават щедри субсидии, не зависимо от популизмът с който пълнят постоянно публичното пространство. Истината е, че ако имаше възможност всяка една партия би спряла субсидиите на останалите партии и да взима само тя субсидия, но тъй като това е прекалено явно те продължават да дебатират по тази тема само за да се харесат на избирателите, но с пълното съзнание, че по-скоро биха увеличили субсидиите, но никога не биха ги намалили.