ПОЛИТИКА

Закон „Магнитски“.

След като САЩ приеха закона „Магнитски“ и други държави приеха подобни закони със санкции срещу руски официални лица. След Канада, Великобритания и Естония, тази седмица парламентът на Литва единодушно прие т.нар. закон „Магнитски“. Проект за закон „Магнитски“ вече е внесен в парламента на Полша и в парламентите на други две европейски държави. Въпроса е дали днешните "държавници" в България ще посмеят да внесат проект за закон „Магнитски" в българският парламент.

Няма да ни стигнат не затворите

Главчев е жертва на собствения си капацитет. Това е пример за всички "калинки", сложени от ГЕРБ във всички ведомства и институции. Хора, които нямат качества за постовете и нямат подготовка. Това каза лидерът на Движение 21 Татяна Дончева пред бТВ относно рокадите на председателското място в парламента. Тя смята, че той се е престарал в чинопочитание на падишаха, когато е изгонил лидера на БСП Корнелия Нинова, това е било без никакво основание и той трябва изобщо да напусне парламента.

Сега президентът удобно се дистанцира от проблема

„Няма сериозен напредък по препоръките на Европейската комисия до момента“, коментира президентът Румен Радев. "Най-важно е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система, да видят, че има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири в обществото"

Парламентът е на ръба на самоубийството от тъпота

Христо Иванов във фейсбук "Изглежда, че парламентът е на ръба на самоубийството от тъпота, липса на всякаква идея за бъдещето и примитивен популизъм. На пръв поглед, Борисов се превръща в Орешарски – виси на златния пръст на Атака, трябва да се моли на опозицията да се върне в парламента, а Пеевски го поглъща както питон налапва заек. Всъщност, разпада се самият парламентаризъм, умира демократичният и правов ред в страната. Познатата ни полу-демократична република пред очите ни метаморфозира в една все по-авторитарна джамахирия.

Абсолютността на наказанието се поддържа от Кант и Хегел

Данаил Кирилов председателят на парламентарната правна комисия "Абсолютността на наказанието се поддържа от Кант и Хегел, които са учители на Маркс и Енгелс, така че колегите от БСП трябва да ни подкрепят. Хегел е казал: "За извършеното престъпление не трябва да има прошка."

Лично мен позоваването на Маркс и Енгелс от съвременен правист, който се бие в гърдите, че е дясно ориентиран за безумното решение, което предлагат ме остава без думи. За това и цитата го оставям без коментар.

Седем неща, които трябва да знаете за про-кремълската пропаганда

1) Про-кремълската пропаганда може да прилича на всяка друга новинарска история, но не е така.

Все по-вулгарен и все по-безсмислен

"Българската здравна система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси. От нея се краде много. Докато това не се преодолее чрез законодателни решения, в това число и в структурно отношение този дебат ще бъде все по-вулгарен и все по-безсмислен", каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на съвместното заседание.

Бюджет 2018 - ГЕРБ в ролята на Тройната коалиция преди десет години

Радан Кънев "Бюджет 2018 - ГЕРБ в ролята на Тройната коалиция преди десет години.

Библейската история за съня на Йосиф с мършавите и тлъстите крави не е случайна. Тя показва, че икономическите (и климатичните) цикли съпътстват човешката цивилизация от първия ден. И умението да използваш "тлъстите" години с поглед в бъдещето, може да направи дори от заробения еврейския овчар пръв министър на фараона.

Е, Владо Горанов не става за тая работа. На мястото на Йосиф, щеше да си изгние в килията.

Целта на законопроекта е да се създаде инструментариум за придобиването на апетитни активи

"Това е бюджетът, в който миналото ще изяде бъдещето. Необходима е алтернатива", каза в "Лице в лице" лидерът на "Да, България" и бивш министър на правосъдието Христо Иванов.

Но най-силно ме тревожи пълната, екзистенциална историческа и политическа неграмотност

Волен Сидеров похвали дипломатическите умения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов "Премиерът направи неща, които не са се случвали от 1912 г. Той е балкански балансьор"

И двата антикорупционни закона са безсмислени и смешни

Те шест пъти променяха закона, за да стигнат до активите на КТБ. Те фалираха банката, за да стигнат до активите и накрая разбраха, че не могат до съвсем всичко да стигнат. И накрая направиха Консултативен съвет да кажат, че всички ще се борят с корупцията. Това каза в студиото на БТВ Татяна Дончева, председател на „Движение 21“ по повод вчерашното изказване на Йордан Цонев, че ще пише заедно с Делян Пеевски закон против вторичното разграбване на КТБ. Дончева припомни, че Пеевски и Цонев преди време направиха закон за офшорките, от който не последва нищо.

Байганьовщината е важен елемент на българската политика

Скандалът „Кумгейт” започна вътре в ГЕРБ и очевидно ще завърши там. По средата БСП подвикват. Тези подвиквания са опит да се демонстрира опозиция. Това заяви бившият лидер на ДСБ Радан Кънев пред Нова телевизия. По думите му скандалите между ГЕРБ и основните им опозиционери от БСП са само по повърхността. Когато е трябвало да бъде избран нов състав на Висшия съдебен съвет, който ще управлява съдебната система през следващите пет години, двете партии са работили заедно.

Корупцията е тежко престъпление и има един орган, който трябва да се занимава с нея - прокуратурата.

Главният кадровик на ГЕРБ е преценил, че ще са полезни

Парламентът днес не прие оставката на Делян Добрев. Депутатът от ГЕРБ поиска да се оттегли от Народното събрание заради скандала в Хасково.

Всеки предпочита да се обгради с малък брой лоялни активисти и да си запази парцел

Радан Кънев "Проблемът вдясно не е, че всеки иска "да води бащина дружина".
Тъкмо напротив - никой не е готов да поеме тази отговорност. Всеки предпочита да се обгради с малък брой лоялни активисти и да си запази парцел "дясно пространство".
Никой не смее да поведе към обща цел хора, които са различни, които не се харесват особено, но имат общи ценности и интереси. А политиката е да събираш мнозинства, не да парцелираш малцинства.

Сметката обаче плащаме всички ние

Радан Кънев "Хасковската драма е показателна за изначалните и нелечими проблеми, в които моделът на управление на Борисов вкарва обществото. И да не ми разправят, че е нещо особено или нетипично - един вид инцидент.

Случаят с Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Делян Добрев и "дядо Добри", както мило наричаха кандидата си, е типичен, а не изолиран. Правило, а не изключение.

Държавата нагазва с ботуши в частни правоотношения и се опитва да изземе бизнеса

Според мен държавата и ъндърграунда се повече се сливат, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV лидерът на “Нормална държава” Георги Кадиев. Често сте чували, че държавата е по-силна от всяка мафия, поради една проста причина, държавата има монопол върху насилието. Тя има арести, съдебна система която може да ви вкара в затвора. По казуса с „Дунарит” според него държавата нагазва с ботуши в частни правоотношения и се опитва да изземе бизнеса. Той каза, че е слушал какво казва министърът на икономиката, но не вярва на нито една негова дума, защото знае биографията му.

България да се покаже като лоялен „троянски кон“ на Путин в Европа

„Да, България!“ определя като недопустими изявленията на премиера Бойко Борисов, че България ще използва българското председателство на Европейския съвет, за да постигне сваляне на санкциите срещу Руската федерация.

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев

Последният въпрос от провелият се преди почти 1 година референдум беше "подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". По закон парламентът трябваше да приеме или отхвърли с гласуване всеки един от трите въпроса – за мажоритарен вот в два тура, за задължително гласуване и за партийни субсидии от 1 лев на глас годишно. Това трябваше да стане в тримесечен срок от датата, на която ЦИК уведоми НС за окончателните резултати.

Само цветя, те покриват всичко. Дори гробове

Радан Кънев "“Nie entschuldigen, Baby. Nie reden. Blumen schicken. Ohne Brief. Nur Blumen. Die decken alles zu. Sogar Gräber” - казва Ото Кьостер от романа "Трима другари" на Ремарк.

И повечето български политици - особено тези, които никога не са чели дори Ремарк - следват завета му.

Личния живот и тайната на личната кореспонденция са в основата на демократичната държава

Уважаеми г-н Главчев,
Опазването и гарантирането на основните човешки права засягащи личния живот и тайната на личната кореспонденция са в основата на демократичната държава. Институциите на Република Българя, и на първо място Народното събрание, са длъжни да се противопоставят на всеки опит за погазване на закона и гарантираните от него човешки права. Изразяваме опасенията на българското общество относно оповестените в публичното пространство факти, за недопустима намеса в личния живот на български граждани, за която няма адекватна реакция от нито една институция в страната.

Прокуратурата участва в пладнешки грабеж

“България се управлява от мафията. Това означава, че държавните решения дори на най-високо ниво са продиктувани от това да бъде откраднато”, каза в предаването „Тази събота” по bTV лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

„Това, което е тръгнало у нас, е фашизмът от 30-те години на Германия. Тогава най-напред са започнали с евреите, после с комунистите, и накрая, когато са минали към всеки човек, всекият човек не е можел да се защити с нищо”

Евродепутатите искат разследване за „Азербайджанската перачница“

На проведеното гласуване в Европейския парламент в сряда почти всички български евродепутати са отхвърлили идеята да проведе разследване за "Азербайджанската перачница". Само двама български евродепутати от БСП са гласували "за провеждане на разследването" Петър Курумбашев който влезе в Европейския парламент на мястото на Илияна Йотова и Момчил Неков който влиза в Европейския парламент с преференциален вот с изборния феномен 15/15. Сергей Станишев и Георги Пирински не са участвали в гласуването.

Няма никакво съмнение, че този избор няма да обслужи обществените очаквания

Уважаеми дами и господа народни представители,

С номинациите и изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, този състав на Народното събрание за пореден път доказа, че е лишен от воля за реални реформи.

Стана очевидно, че водещи съображения при селекцията на издигнатите номинации не са били нито характерът, нито наличие на визия за реформи, нито заявена публична позиция в защита на върховенството на правото.

Сайтове разпространяващи руска пропаганда

Дипломатическата служба на ЕС – Европейската служба за външна дейност – днес стартира нов сайт за справяне с кремълската дезинформация и пропаганда. В нея са регистрирани и оборени с факти повече от 3000 случая на фалшиви новини и пропаганда на 18 езика.

Сред българските сайтове, разпространяващи руска пропаганда, са свърваните и близките до Делян Пеевски медии ПИК и „Блиц“, cross.bg, bultimes.com, bradva.bg, „19 минути“, „Партия КОЙ“, The Bulgarian Times и Newsfront.

Преклонена главица сабя не я сече

Двата антикорупционни закона на БСП и на ГЕРБ не вършат никаква работа. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Татяна Дончева, лидер на "Движение 21". Новата антикорупционна организация ще се състои от три съществуващи досега и те няма да ви отговорят на въпроса какво ще бъде по-различно и защо неща, които досега не са свършили работа, сега изведнъж ще свършат. Румен Радев и Корнелия Нинова пробутват един закон, в който няма структура на агенцията и няма функции на отделните части.

Страници

Subscribe to RSS - ПОЛИТИКА