ПОЛИТИКА

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев

Последният въпрос от провелият се преди почти 1 година референдум беше "подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". По закон парламентът трябваше да приеме или отхвърли с гласуване всеки един от трите въпроса – за мажоритарен вот в два тура, за задължително гласуване и за партийни субсидии от 1 лев на глас годишно. Това трябваше да стане в тримесечен срок от датата, на която ЦИК уведоми НС за окончателните резултати.

Само цветя, те покриват всичко. Дори гробове

Радан Кънев "“Nie entschuldigen, Baby. Nie reden. Blumen schicken. Ohne Brief. Nur Blumen. Die decken alles zu. Sogar Gräber” - казва Ото Кьостер от романа "Трима другари" на Ремарк.

И повечето български политици - особено тези, които никога не са чели дори Ремарк - следват завета му.

Личния живот и тайната на личната кореспонденция са в основата на демократичната държава

Уважаеми г-н Главчев,
Опазването и гарантирането на основните човешки права засягащи личния живот и тайната на личната кореспонденция са в основата на демократичната държава. Институциите на Република Българя, и на първо място Народното събрание, са длъжни да се противопоставят на всеки опит за погазване на закона и гарантираните от него човешки права. Изразяваме опасенията на българското общество относно оповестените в публичното пространство факти, за недопустима намеса в личния живот на български граждани, за която няма адекватна реакция от нито една институция в страната.

Прокуратурата участва в пладнешки грабеж

“България се управлява от мафията. Това означава, че държавните решения дори на най-високо ниво са продиктувани от това да бъде откраднато”, каза в предаването „Тази събота” по bTV лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

„Това, което е тръгнало у нас, е фашизмът от 30-те години на Германия. Тогава най-напред са започнали с евреите, после с комунистите, и накрая, когато са минали към всеки човек, всекият човек не е можел да се защити с нищо”

Евродепутатите искат разследване за „Азербайджанската перачница“

На проведеното гласуване в Европейския парламент в сряда почти всички български евродепутати са отхвърлили идеята да проведе разследване за "Азербайджанската перачница". Само двама български евродепутати от БСП са гласували "за провеждане на разследването" Петър Курумбашев който влезе в Европейския парламент на мястото на Илияна Йотова и Момчил Неков който влиза в Европейския парламент с преференциален вот с изборния феномен 15/15. Сергей Станишев и Георги Пирински не са участвали в гласуването.

Няма никакво съмнение, че този избор няма да обслужи обществените очаквания

Уважаеми дами и господа народни представители,

С номинациите и изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, този състав на Народното събрание за пореден път доказа, че е лишен от воля за реални реформи.

Стана очевидно, че водещи съображения при селекцията на издигнатите номинации не са били нито характерът, нито наличие на визия за реформи, нито заявена публична позиция в защита на върховенството на правото.

Сайтове разпространяващи руска пропаганда

Дипломатическата служба на ЕС – Европейската служба за външна дейност – днес стартира нов сайт за справяне с кремълската дезинформация и пропаганда. В нея са регистрирани и оборени с факти повече от 3000 случая на фалшиви новини и пропаганда на 18 езика.

Сред българските сайтове, разпространяващи руска пропаганда, са свърваните и близките до Делян Пеевски медии ПИК и „Блиц“, cross.bg, bultimes.com, bradva.bg, „19 минути“, „Партия КОЙ“, The Bulgarian Times и Newsfront.

Преклонена главица сабя не я сече

Двата антикорупционни закона на БСП и на ГЕРБ не вършат никаква работа. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Татяна Дончева, лидер на "Движение 21". Новата антикорупционна организация ще се състои от три съществуващи досега и те няма да ви отговорят на въпроса какво ще бъде по-различно и защо неща, които досега не са свършили работа, сега изведнъж ще свършат. Румен Радев и Корнелия Нинова пробутват един закон, в който няма структура на агенцията и няма функции на отделните части.

Защо държавата харчи пари за "Дунарит"

Няма от какво „Дунарит” да бъде спасяван. Това посочи Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката в ефира на bTV. Може би министърът (министърът на икономиката Емил Караниколов) има предвид нещо, но от това, което е известно до момента, не се налага да се спасява компанията.

От няколко години насам светът е в ситуация, която не е добра за много хора, но е добра за оръжейната индустрия. Предприятията от бранша у нас са задръстени с поръчки, дори вечно закъсалото ВМЗ има поръчки и назначава нови хора.

Осъдиха лидер на кримските татари

Осъдиха лидер на кримските татари. Чийгоз, който е заместник-председател на Меджлиса на кримскотатарския народ, беше задържан през 2015 г. заради участие в протест, в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, състоял се пред сградата на Върховния съвет на страната. Приписват му организацията на масови безредици. Чийгоз е осъден на осем години в колония със строг режим.

Кандидат за кмет на ГЕРБ съден за измама

След последните нашумели случаи на отговорни кадри в ГЕРБ които влязоха в новините с не дотам законните си действия (Живко Мартинов - „Суджукгейт”; Лазар Влайков - побоища и убийство с неговия пистолет), то сега от вестник „ЗОВ“ разбираме, че на 8 октомври в Ракево на частичните кметски избори ГЕРБ ще за издигат кандидат за кмет Малин Тончев. Това става ясно след заседание на актива и управителния съвет на ГЕРБ Криводол, проведено в късния следобед вчера. На събранието е присъствал и депутат от ГЕРБ, според статията в „ЗОВ“.

Опитът ми в политиката не ми позволява да бъда политически наивник на тази възраст

Михаил Миков "Уважаеми другари, госпожи и господа,
Тези дни разбрах, че съм бил избран в помощен орган на Националния съвет на БСП, наречен Правен съвет. Нещо, за което не съм изявявал никакво желание. Нещо, което се създава доста късно с оглед упражнени законодателни инициативи, които, меко казано, пораждат учудване и в юридическата общност, и в по-широката публика. И тук нямам предвид само известния антикорупционен закон.

Става дума за говорене за корупция, за да не стигне до борба с нея по високите етажи на властта

Христо Иванов от „Да, България“ коментира в студиото на BiTelevision в предаването КОД 11-13 дискусиите в парламента за новия антикорупционен закон.

Доналд Тръмп заплаши да затвори правителството си

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да затвори правителството си, за да накара Конгреса да осигури финансиране за стената по границата с Мексико.

Тръмп неколкократно обяви по време на кампанията си, че ще построи "най-добрата стена на света" на границата на САЩ с Мексико, за да спре нелегалните емигранти. Той заяви още, че Мексико ще плати за стената "100%" в реч пред множество имигранти в Аризона. „Вече казах - американския народ няма да плати за стената”.

Голям мъжага си избрахме, нали?

Президентът Румен Радев пусна Закона за съдебната власт. С него става възможно всеки съдия, прокурор и следовател да бъде отстраняван от длъжност във всички случаи на привличането му като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. Тоест всеки прокурор може да постави в зависимост за години наред всеки съдия , като го обвини в умишлено престъпление от общ характер (като не е нужно това да е вярно).

Мързеливото момче Доналд Тръмп

Lazy boy

Мързеливото момче Доналд Тръмп е изморено и отегчено. Представете си колко некомфортно щеше да се чувства, ако беше свършил нещо. Това е корицата на американското списание "Нюзуик”.

Президентът не е щастлив от новите санкции, но не можеше да не подпише закона

„Правителството на Тръмп демонстрира пълно безсилие, като предаде изпълнителната си власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин” написа във Фейсбук руският премиер Дмитрий Медведев.

Който има яйца, сигурно яйца му взимат, а после депутатите от ГЕРБ ги мътят...

Радан Кънев "Моето предположение е, че не са искали суджуци, просто човекът не е имал пари. Взели са му каквото е имал...

Този рекет над бизнеса е ежедневие. Който има яйца, сигурно яйца му взимат, а после депутатите от ГЕРБ ги мътят..."

Мечките много рядко умират по време на зимния си сън, ако са се нахранили добре преди това със сланина. Бойко Борисов и управлението му са натрупали много сланина – и политическа, и материална. Правителството ще стои на власт точно толкова, колкото иска, заяви Кънев по Нова ТВ в предаването "Комбина".

Цачева беше възможно най-слабия вариант

Илиян Василев е български дипломат във фейсбук "Като човек, който гласува за Цецка Цачева, би трябвало да се чувствам излъган от Борисов. Но като познавам характера му и стила му, мисля, че е поредния лапсус, зад който обаче има реални факти. Обръщам внимание, че от тук нататък всеки нов избор за него или негов кандидат ще бъде тълкуван като потенциална лъжа и предмет на негови "договорки".

Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим

Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим. Това каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

„Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим“. „Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията“, уточни Борисов.

ГЕРБ успяха да изпълнят първоначалния план

Димитър Делчев "Тихомълком беше прокарано решение, с което ГЕРБ обяздиха борбата с корупцията за години напред. И корупция ще бъде само тази далавера (със суджук или без суджук), в която ГЕРБ не участват.

Докато цялото медийно внимание беше насочено към спирането и пускането на парите от чуждестранни организации за магистрати, ГЕРБ успяха да изпълнят първоначалния план – да пратят корупционните дела в удобния съд и добрата прокуратура, която забрави да включи г-н Пеевски в доклада за КТБ.

Оценка на ДСБ за първите сто дни на „новата” власт

Сто дни след поредните предсрочни парламентарни избори Парламентът е безплоден:
• Липсва управленска програма на правителството и мнозинството.
• Липсва воля и капацитет за провеждане на реформи.
• Увеличава се корупцията и се задълбочава партизанщината при назначенията в публичния сектор.
• Предлагат се единствено лобистки законодателни поправки и мерки за увеличаване на административния рекет върху бизнеса и гражданите.
• Затвърждава се партийно-политическия контрол върху съдебната власт и чадъра върху мафията и олигархията.

Проблемът на този злощастен депутат не е, че е натискал бизнеса

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов на протеста "Правосъдие, а не суджуци". Суджукът майсторски от страна на прокуратурта беше изваден като тема, която да отклони вниманието от КТБ. Винаги, когато имало неудобна тема за обвинението, се вадела друга, която да предизвика свръхактивност. Проблемът на този злощастен депутат не е, че е натискал бизнеса, а че суджукът не е стигнал до премиера, убеден е Христо Иванов. Ако беше стигал до местоназначението му, той просто нямаше да бъде разследван.

Плюс това ГЕРБ си е една част от БСП

Бизнесменът и бивш член на ИБ на БСП Георги Гергов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Антон Хекимян: Вашата лична амбиция за БСП каква е?

ГГ: Моята лична амбиция беше, след като имаме 2 млн. гласа за президента, да спечелим и тези избори. И тогава да направим коалиция с ГЕРБ и да водим държавата в правилен път. Защото ние си говорим едно по студиата, а долу хората са гладни и мизерстват. И нищо не се случва. И това противопоставяне не води до никъде.

Антон Хекимян: Вие да спечелите изборите, но коалиция с ГЕРБ?

Георги Гергов: Разбира се. Ма разбира се.

Така поне народът ще е наясно кой финансира и кой защитава интересите на сараите

Николай Бареков 23 юли 2014 г "Поставен съм на ръба на предела на изпитанието на човешката, психическа и физическа издръжливост. Бруталната атака пред очите на народа се провежда срещу мен от ГЕРБ, ДПС, много от действащите и незаспали структури на бившите и настоящи служби, хора като Цветан Василев и глутница кучета с маргинална същност. Така поне народът ще е наясно кой финансира и кой защитава интересите на сараите", пише в декларацията си той.

Страници

Subscribe to RSS - ПОЛИТИКА