Прави са и чеп за зеле не става от нас

Публикувано от accountantbg on Вт., 02/27/2018 - 14:36

В началото на 2005 година се проваля сделката за „Булгартабак“ след преговори с „Бритиш америкън тобако” и постигната цена от 250 милиона евро. На 25 януари 2005 г. ДПС дадоха пресконференция, на която заявиха, че няма да подкрепят приватизацията на „Булгартабак“. След това „Булгартабак” е приватизиран от знаете „Кой“ за 100 млн. евро, тоест 2,5 пъти по-малко. Според думите на бившия вицепремиер Лидия Шулева, ДПС категорично са казвали, че сделката трябва да бъде отменена.

Тогава от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Алиосман Имамов казва "Трябва да ни благодарите, че ви попречихме да влезете в историята като екзекутор на тютюневия бранш в България", обръщайки се към вицепремиера Шулева.

Е благодаря ви г-н Имамов. След управлението на „Кой“, „Булгартабак” затвори почти напълно българското си производство (в тютюневата фабрика в Плевен работят 12 души, затвори Софийското предприятие, а в края на миналата година съкрати половината от служителите си в завода в Благоевград). Още веднъж, благодаря ви, че екзекутирахте тютюневия бранш в България. Сега „Булгартабак” планира да затвори и фабриката в Баня Лука, която се намира в Република Сръбска. Причината е сделката с „Бритиш америкън тобако” от май 2017 г. на стойност 100 млн. евро, когато бяха продадени основните търговски марки на "Булгартабак", а „Бритиш америкън тобако” имат право да ги произвежда и продава в България, Адриатическия регион и Русия.

Прави ли ви впечатление как с една съмнителна приватизация през лятото на 2011 г на "Булгартабак" след 6 години „Кой“ продава само марките на първоначалния стратегически инвеститор „Бритиш америкън тобако” за цената, която е купил всички активи. Това показва защо българина ще продължава да е най-бедния в цяла Европа. Също така показва и защо държавата е лош стопанин. Запитайте се, ако на вас ви предложат цена от 2,5 милиона за вашия дом вие ще го продадете ли на друг непознат на вас купувач за 1 милион, много под пазарната му цена? Лично аз не бих го направил. Да не забравяме, че собственик на държавните активи сме всички ние, но си траем докато най-нагло ни крадат.

Сега трябва да почакаме едни 5-6 години, за да видим какво ще се случи с покупката на ЧЕЗ от леля „Гинка“. През това време ще люпим семки, ще псуваме в кръчмата в очакване са следващата ударната доза Гинка Билоба и ще обсъждаме поредния измислен "джендър" скандал.