Преди малко в комисия в Народното събрание са гласувани промени в Закона за трудовата миграция

Публикувано от accountantbg on Вт., 01/25/2018 - 09:14

Даниела Пенкова "И докато ние, българите, за пореден път се оказахме най-умните, най-хитрите, най-способните "да виждаме подводни камъни" (но само там, където ги няма) и докато българската УЖ лява партия призовава за референдуми по един тоооолкова важен проблем за обществото, ето какво става в парламента:

"Преди малко в комисия в Народното събрание са гласувани промени в Закона за трудовата миграция. С тях се отваря вратата за внос на работници от трети държави. Нито един депутат не се е изказал. На социалните партньори думата не е дадена. Този проектозакон НЕ е обсъден на НСТС.
Някой да го прочете? БПЦ да му направи юридически анализ? Дебат в СУ? Нещо? Поне статусче с пеесе удивителни?

Ще бъде премахнат задължителния понастоящем характер на обсъждането със социалните партньори в случаите, в които местен работодател е изпратил искане за внос на работници от трети държави, когато броят им надвишава 10% от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани. Практиката до момента показва, че не е пренебрежим броят на случаите, в които некоректен работодател иска да внесе работници от трети държави. Не са рядкост и случаите, в които няма доказателства, че в България няма кадри, които биха заели свободните позиции.

Поради това Велев обикаля Народното събрание и Министерския съвет, за да премахнат ограниченията пред вноса. Затова на всяко заседание в МТСП, в почти всяко свое участие в медиите казва, че най-големият проблем пред икономическото развитие е дефицитът на работници. И че синдикатите саботират вноса. А ние го саботираме - аз и колежката от КНСБ, като правим проучване дали наистина има регистрирани свободни работни места за тази професия в България и дали кандидат вносителят е коректен работодател. Отрицателните ни становища пречат. Сега няма да са длъжни да ни ги искат.
За мен приемането на тези текстове означава по-малко работа. За българския работник - трудов и социален дъмпинг." - Vanya Grigorova

Много моля когато утре шефът ви изхвърли от работа, за да назначи едни украинци на половин заплата, да обясните гордо на децата си на празната маса, че сте ги спасили от третия пол!

#ДаВиИмамТретополовияАкъл"