САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушните удари по Сирия

Публикувано от Thunder on Съб., 04/14/2018 - 08:11

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по Сирия като отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума миналата седмица. Ударите били по три цели, една от тях е бил военен изследователски център в град Хомс, свързани със сирийската програма за химически оръжия.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, „Явно Асад не разбра посланието от миналата година. Този път с нашите съюзници трябваше да го ударим по-здраво. Заедно изпратихме ясно послание за Асад и неговите кървави лейтенанти, че не трябва да извършват ново нападение с химическо оръжие, защото ще бъдат държани отговорни“

Целите на ударите са били внимателно подбрани и съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Целта е била „отслабване на способността на сирийската военна машина да създава химически оръжия и не е правен опит да се разшири този списък на целите”. Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия.

Джеймс Матис „В нанасянето на тези удари положихме големи усилия да избегнем жертви сред цивилните и чуждестранните граждани. Приканваме отговорните нации да осъдят режима на Асад и да се присъединят към нас в твърдата ни решимост да попречим на използването на химически оръжия в бъдеще”.