Тръмп трябва да купи Харли Дейвидсън

Публикувано от accountantbg on Вт., 06/28/2018 - 08:27

В отговор на митата наложени от Доналд Тръмп Европейския съюз реши да обложи с мита някои американски вносни стоки сред които легендарната марка мотоциклети „Харли-Дейвидсън". Компанията „Харли Дейвидсън“ реши да премести част от производството си в чужбина, за да избегне европейските мита. Компанията обяви, че е взела решението си след напускането на Транстихоокеанското партньорство между САЩ и редица азиатски и американски държави, Австралия и Нова Зеландия. Това е пряк отговор на протекционистките действия на Тръмп.

Доналд Тръмп в типичен негов стил, с туит в социалната мрежа, заплаши компанията, че решението ѝ няма да остане без последствия и ще обложи с „голямо мито" мотоциклетите при вноса им в САЩ. " Един „Харли-Дейвидсън" никога не трябва да се прави в друга държава - никога! Техните служители и клиенти вече са им много ядосани. Ако те се преместят, гледайте, това ще бъде началото на края - те се предават, те напускат! Аурата им ще си отиде и те ще бъдат облагани с данъци, както никога преди!"

По този повод Рик Нюман написа статия в която пише, че президентът Тръм, тъй като се представя за бизнесмен и за да разбере по-добре как работят фирмите, му дава едно скромно предложение: Тръм да купи мотоциклетна компания Harley-Davidson. Новите тарифи ще увеличат цената на Харли в Европа с около 2 200 долара. Но изглежда Тръмп не разбира, че това е част от печалбата на компанията. Затова той трябва да купи компанията, като я остави на загуба и да изпълни търговската си програма. Тръмп обаче не може да си позволи сам да си купи „Харли-Дейвидсън", тъй като пазарната стойност на компанията е около 7 милиарда долара, а той има по-малко от 3 милиарда долара. За това Тръмп който има богати приятели, може да привлече други инвеститори, които да му помогнат да откупи частната компания.

Проблемът с „Харли-Дейвидсън" сега е, че трябва да направи това, което е в интерес на акционерите на компанията. Така че не може да се съобразява с желанията на Тръмп, когато има по-добър вариант. Други компании, засегнати от тарифите на Тръмп, вероятно ще направят същото и ще преместят производството си извън САЩ, защото няма да имат голям избор, когато разходите за производство в САЩ скачат. А разходите скачат, когато правителствата налагат тарифи. Компаниите трябва да отговорят на очакванията на акционерите.

Тръмп има собствен бизнес - но на него не му се налага да се справя с намесата на правителството, както сега се налага на други компании. Компанията Тръмп е частна собственост. Тръмп рядко е трябвало да отговаря на обществеността за това как ръководи бизнеса си, освен когато някой го е съдил. Той е свободен да печели пари или да губи пари и да управлява фирмата компетентно или ужасно. Единствените хора, които се интересуват от управлението на фирмите му, са заемодателите, които искат да си върнат парите, въпреки че, фирмите на "Тръмп" обявиха банкрут четири пъти.

Печалбите на Тръмп са свързани с недвижими имоти и с шоу програми. Той никога не е произвеждал продукт, предназначен за световните пазари. Тръмп печели пари, като продава услуги, а не стоки. Когато чужденците пребивават в хотел "Тръмп" в САЩ, компанията "Тръмп" печели пари, като ги отдава под наем, продава храна и удобства. Когато компанията лицензира името Trump на имоти, построени и собственост на някой друг, тя събира такси за управление и обслужване. Президентът Тръмп не е налагал никакви тарифи за услугите.

Ако купи Харли, той би могъл да управлява компанията като пример за всички останали компании. Той можеше да задържи тогава цялото производство в САЩ, да плати тарифите, да продава мотоциклетите на загуба и да каже на всеки, който не харесва, че е много лош. Той ще може да спре да продава Харли в Европа изцяло, за да накаже европейците и да ги накара да се подчинят на тарифите му. По този начин моторите дори ще изглеждат по-американски, ако можете да ги купувате само в Америка.

Разбира се приходите ще паднат и компанията ще се свие, но няма да има публични акционери или анализатори на Wall Street които да се оплакват. Тръмп ще можеше да задържи всичките си работници и персонал, въпреки че няма да има какво да правят, защото няма да има достатъчно поръчки. Харли обаче ще остане велика американска марка, с нарастващи загуби и евентуален банкрут.