Устно налагане да се работи само с 2 почивни дни в месеца

Гост
Устно налагане да се работи само с 2 почивни дни в месеца

Добър ден.Имам сключен договор за 5 работен 8 часов работен ден , но работя 6 дни по 6:30 мин ,което не ме бърка.Сега шефа ми иска и събота да работя за по 4-5 часа ,като това е устна уговорка.Няма го в писмен вариант плюс това иска да ми заплати нормален надник.
Тъй като предприятието работи на 2 смени се пада едната смяна да работи една събота ,а другата следващата събота.Става така ,че ми се пада 1 почивен ден на 13 работни дни.работа ми е средно физическа натовареност .Според мен няма как да работя 13 дни без почивка независимо ,че съм млад.
В предприятието работят повече от 50 човека и това налагане за работене в събота обхваща всички.
Доста от работниците са възрасти има и няколко роми.Тези хора ги е страх да се противопоставят на Ръководството за да не си загубят работата.Аз от друга страна нямам този проблем и мога да поема риска.
Посъветвайте ме как да контрирам Ръководството.Мога да си позволя адвокат ,но първо искам да опитам с добро и разбирателство.
Нямам никакви нарушения дори се имам за доста добър и можеш работник.За това си мисля ,че Ръководството ще ме изслуша надявам се и размисли.
Помогнете ,че така няма да се живее...

Гост

С добро може да изложите вашите основания и да се надявате, че ще се договорите. Ако не става тогава изпълнявате само разписаното работно време, а не това което ви е наредено устно (предприятието трябва да има поименни графици за работа за периода след като сте на смени). Ако графиците са в нарушение на трудовото законодателство информирате ИТ, те ще направят проверка и предписание. Ако графика се различава от усните нареждания изпълнявате писмения график. Това разбира се ще доведе до проблеми за които в зависимост от действията на вашия работодател ще трябва да предприемете различни действия (включително и съдебни).

Коментар