Унгарските решения се вземат от избирателите на парламентарните избори

Публикувано от accountantbg on Вт., 09/13/2018 - 09:38

Европейският парламент реши да задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши Унгария от правото й на глас в ЕС. Процедурата бе одобрена с 448 гласа „за“, 197 „против“ и 48 „въздържал се“.

Като цяло за задействане на наказателна процедура срещу Унгария гласуваха големите западноевропейски правителства като Франция и Германия, а против гласуваха страните от Централна и Източна Европа. Гласуването отразява новото разделението в света, между страните които изповядват либерални ценности и страни които подкрепят идеята на Орбан за „нелиберална демокрация“.

Това решение разбуни духовете най-вече в страните от бившия социалистически блок. Те смятат, че Орбан е демократично избран от гражданите на Унгария и е абсолютно недопустимо някакви евро бюрократи неизбрани от никого да диктуват вътрешна политика на суверенна страна. Разбира се добавят се още няколко от задължителните доводи "виновен е Сорос", "имигрантите", "ислямизацията на Европа".

Интересно е, че ние, които сме живели в бившите социалистически държави дълго време в диктатура много по-трудно приемаме либералния модел на управление от западните демокрации. Орбан иска да изгради една нова нелиберална държава като Сингапур, Китай, Индия, Русия и Турция - все страни със силни авторитарни управления. Нито една от изброените държави в сегашната и форма на управление няма да влезе в ЕС. Не трябва да забравяме, че Унгария по свое желание е влязла в една демократична общност и е приела да спазва нейните принципи и идеи. За това ако тя иска да се развива в друга посока по всяко време може да напусне ЕС. Пресен пример е Великобритания. Най-добре е унгарският народ на референдум да реши, дали да напусне ЕС, или да оставане вътре, като спазва правилата. Другия вариант е, ако искат да останат в общността да започнат дебат за промяна на правилата и да убедят останалите членове, че има по-добри решения. Ако се съди обаче по гласувалите (448 гласа „за“, 197 „против“) надали ще успеят лесно да убедят останалите членове на общността. Няма как една държава обаче да иска да се ползва от благата на една общност, но да не спазва задълженията си. Или по-кратко казано – „моето си е мое, чуждото е общо“.

Унгария се възползва от финансиране от Съюза в размер на 4,4% от своя БВП, или повече от половината от публичните инвестиции. Делът на възложените поръчки в резултат на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки, в които е получена само една оферта, остава висок – 36% през 2016 г. През 2016 г. OLAF приключи разследване на транспортен проект на стойност 1,7 милиарда евро в Унгария, където основните участници бяха няколко международни специализирани строителни фирми. От разследването бяха установени някои много сериозни нередности, както и възможна измама и корупция при изпълнението на проектите. През 2017 г. OLAF установи „сериозни нередности“ и „конфликт на интереси“ по време на разследването си на 35 договора за поръчки във връзка с уличното осветление, възложени на дружество, което по онова време е било контролирано от зетя на унгарския министър-председател (Виктор Орбан). Трансгранично разследване, приключено от OLAF през 2017 г., включва твърдения във връзка с потенциалната злоупотреба със средства на Съюза в 31 проекта за научноизследователска и развойна дейност.

Относно довода, че Орбан е демократично избран от гражданите на Унгария. В Германия, на демократични избори през 1932 год. в Бундестага са избрани националсоциалистите, а на 30-ти януари 1933 год. Хитлер става канцлер, демократично. След това е изпразнил от съдържание демократичните институции, но това е друга тема. Това в което обвиняват в момента Орбан е, че се опитва да наруши принципа на разделянето на властите и да овладее и трите независими власти в Унгария (законодателна, изпълнителна и съдебна), с което ще ги изпразнил от съдържание.

Неправилно е и твърдението, че някакви евро бюрократи неизбрани от никого диктуват вътрешна политика на суверенна страна. За решението са гласували 448 евродепутати, които са били избрани на демократични избори в страните, които представляват.

Относно довода, че е виновен е Сорос, какво мога да напиша освен, че Самият Орбан е получавал стипендия от Сорос през 1989 г. като стажант в Оксфорд, докато е антикомунистически активист. Изглежда всички авторитарни лидери, когато са в опозиция обичат и се възползват от Сорос, но когато са в управление го ненавиждат. Авторитарните управления винаги се опитват да отклоняват вниманието на гражданите си, като си измисля външен враг. За това помага и следващия довод за ислямизацията на Европа. Подклаждането на антимюсюлманските настроения напомня много на използваната антисемитската реторика през 30-те години на миналия век, до какво е довела тя всички знаем.

Прав е Орбан, че унгарските решения се вземат от избирателите на парламентарните избори. За това е хубаво да попита унгарските избирателите дали искат да останат в Европейския съюз спазвайки неговите правила (които могат и трябва да се променят) или искат да напуснат.