Войната на Тръмп

Публикувано от accountantbg on Ср., 07/25/2018 - 14:32

Класическият сценарий в комедийните филми е как малката лъжа в началото изисква все по-големи лъжи, за да се запази измамата, докато цялата измама се срине.

Именно това започва да се вижда в търговската политика на президента Тръмп. Първо, Тръмп каза, че търговските му войни ще бъдат "лесни за спечелване" и започна търговските си войни, с тарифи върху вноса на стомана и алуминий и някои стоки внос от Китай.

Тези търговски партньори отвърнаха с подобни тарифи върху износа на САЩ, които навредиха на износа на селскостопански продукти. Сега Тръмп заяви, че ще предложи помощ на земеделски стопани , фермери и други, които ще бъдат засегнати от ескалиращата търговска война. Досега "Тръмп" наложи тарифи на годишен внос на стойност около 91 милиарда долара. Това е притеснително, но това е малка част от цялата икономика. Ако обаче Тръмп изпълни заплахата си да наложи с тарифите стоки на стойност 620 млрд. долара, това вече ще е проблем. Ако засегнатите държави отвърнат това ще срине финансовите пазари.

След като Тръмп съобщи, че въвежда мита за вноса на перални машини през януари, Марк Бицър, главен изпълнителен директор на Whirlpool съобщи, че "Това е, без съмнение, позитивен катализатор за Whirlpool", но се оказа, че шест месеца по-късно цената на акциите на компанията се срина с 15 процента, защото тарифите за стомана и алуминий на Тръмп са обезсмислили печалбите на Whirlpool. Нетният приход, дори и след по-ниските данъци са намалели с $64 милиона през първото тримесечие на годината сравнено с година по-рано.

Харли Дейвидсън изтъкна, че ще трябва да премести част от производството си извън Съединените щати, заради търговската война на Тръмп с Европа. Така че Тръмп ще се нуждае от някакви обяснение за работници от "Харли", които ще загубят работата си заради него. Много други американски производители, като производителите на пирони, които трябва да се справят с по-високи разходи за суровини и също ще намалят производството си и ще уволняват работници.

Тъй като Тръмп смята да облага по-голяма част от китайския внос, стотиците американски компании, които правят бизнес в Китай, вероятно ще загубят бизнеса си и ще се наложи да затворят. Конгресът ще трябва да приеме авариен закон за компенсация на засегнатите от търговската война "Тръмп". Производителите ще търсят печалбите си от компенсации, а не от производство.

Тръмп задейства точно този вид контрамерки, пред които мнозина икономисти прогнозираха, че ще се случат. Вероятно ще трябва да се прибегне до контра-контра-мерки, а след това ... ами, това е почти комично, ако не трябваше да го плащат абсолютно всички.